Politika 15.10.2022.

Petković: Nakon kontrolnog brojanja glasova trebalo bi sprovesti poseban istražni postupak

ČITANJE: 1 minuta

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Milan Petković rekao je da bi, kada se utvrde nepravilnosti kod kontrolnog ili novog brojanja glasova, trebalo sprovesti poseban istražni postupak koji bi utvrdio da li je riječ o namjernoj grešci, odnosno o nekoj vrsti zloupotrebe. Petković kaže da će se, koliko god da se vrši prebrojavanje, sigurno na nekim biračkim mjestima u svakom od gradova ili opština u Republici Srpskoj naći određene nepravilnosti, jer uzrok može biti i ljudski faktor – greške koje se mogu uvijek dešavati.

“Opozicioni lideri su govorili o krađama, a da nisu vršili bilo kakvo utvrđivanje činjeničnog stanja, nego samo ukoliko se na nekim drugim mjestima takođe možda eventualno dešavala greška pa je isto tako pogrešno upisana nula Jeleni Trivić, na primjer, ili Zoranu Kaliniću, a oni su trebali dobiti, ne mora značiti da je tu neko vršio ikakvu krađu ili da je bila namjera, nego je možda bio ljudski faktor, odnosno greška u svemu tome”, rekao je Petković.

On ističe da ga mnogo više zabrinjava to što još nema proglašenih rezultata.

“Nije mi jasno zašto se ne završavaju rezultati za druge nivoe vlasti za koje je rečeno da nisu sporni. Mi ni 15 dana nakon izbora nemamo rezultate, što je apsurdno, govori se o lošem radu Centralne izborne komisije”, istakao je Petković.

(Z.M/Srna)