Politika 26.10.2022.

PETKOVIĆ: Odstupanja do 10.000 glasova povod za krivičnu odgovornost, a ne za ponavljanje izbora

ČITANJE: 2 minute

Potpredsjednik NSRS i član Ujedinjene Srpske Milan Petković govorio je o mogućnosti ponavljanja izbora za predsjednika Republike Srpske, ali i međusobnom podnošenju krivičnih prijava između pozicije i opozicije.

Siguran je da bi, i ako bi došlo do ponavljanja izbora, Milorad Dodik bio apsolutni pobjednik i to sa, kako kaže, još većom razlikom glasova.

Svrha mitinga u Banjaluci je, kazao je Petković za N1, “poruka prije svega CIK-u da Milorad Dodik i cijela vladajuća koalicija imaju veliki legitimitet, a broj ljudi koji se okupio pokazuje koliku podršku ima Milorad Dodik i stranke koalicije”.

“Lično nikada nisam bio na većem skupu nego što je juče bio”, rekao je u Danu uživo.

Petković je objasnio i da li su odstupanja koja su utvrđena u CIK-u tokom ponovnog brojanja glasova dovoljan razlog da se zatraži ponavljanje izbora.

“Ukoliko bude ta razlika 3.000, 5.000 do 10.000 glasova, to nije razlog za ponavljanje izbora već krivičnu odgovornost i prijavu protiv onih koji su vršili ta krivična djela. Ukoliko nađemo da na izbornim mjestima imamo 20.000 i više glasova koji su ukradeni ili dodani, onda je to u redu. Ako bude 3.000, 5.000 mora neko krivično odgovarati. Izbori ne trebaju biti ponovljeni. To bi bili troškovi za budžet BiH na jednoj strani, a s druge strane, hajmo biti realni – Milorad Dodik i SNSD su apsolutni pobjednici ovih izbora. Cvijanović pobijedila Mirka Šarovića za 100.000 glasova. SNSD s koalicionim partnerima ima apsolutnu vlast i na nivou RS i na nivou BiH, pa kako onda da Milorad Dodik, predsjednik te stranke, ne pobijedi. I kad bi došlo do ponavljanja izbora siguran sam da bi Milorad Dodik pobijedio s još većom razlikom glasova”, rekao je.

Komentirajući to što je SNSD danas podnio krivičnu prijavu protiv Nebojše Vukanovića i Jelene Trivić, a nakon što su oni ranije podnijeli kriivčne prijave, kazao je kako treba sačekati završetak kontrolnog brojanja.

“Nema potrebe onda ni da se podnose krivične prijave jer to CIK radi po službenoj dužnosti nadležnim tužilaštvima. Ovakvo podnošenje krivičnih prijava ‘ti meni, ja tebi’ je samo jedna predstava za javnost i vršenje pritiska na pravosudne institucije”, zaključio je Petković, prenosi N1.

(SB)

Oznake: Milan Petković