Region 25.12.2022.

Petković: Srpskom narodu na Kosmetu ukinuto pravo na vjerski život

ČITANJE: 2 minute

Zabranom Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju da boravi u Pećkoj patrijaršiji, srpskom narodu na Kosovu i Metohiji je, nakon uskraćivanja čitavog niza osnovnih ljudskih prava, ukinuto i pravo na vjerski život, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Umjerena i hrišćanska reakcija patrijarha na zabranu njegovog dolaska na Kosovo i Metohiju, praćena njegovom molitvom za mir između Srba i Albanaca, još jednom potvrđuje koliko je ispravna i pravedna borba srpskog naroda za opstanak na Kosovu i Metohiji i kolike su razmjere zuluma i nasilja kojem je naš narod izložen – naveo je Petković, prenosi Srpskainfo

On je podsjetio da je Pećka patrijaršija viševjekovno sjedište srpskih patrijarha i da je pravo patrijarha Porfirija da vrši službu u tom manastiru, čiji je starješina, neprikosnoveno i starije od svakog svetovnog prava i jače od svakog ovozemaljskog nasilja.

Onaj ko je donio odluku o zabrani kretanja srpskom patrijarhu praktično je zabranio hrišćanstvo na Kosovu i Metohiji, ali srpski narod je imun na takve zabrane, jer je svoju hrišćansku vjeru očuvao i sačuvao u mnogo težim vremenima, a srpsko kandilo nisu uspjeli da utule ni mnogo veći silnici, pa neće ni vlasti u Prištini – naglasio je Peković.

On je upitao da li će hrišćanska Evropa, u vrijeme kada kolektivno slavi božićne praznike, ostati nijema pred ovim nasiljem bez presedana i da li će preći preko činjenice da je jednom hrišćanskom narodu u srcu kontinenta nakon svega zabranjeno i da se moli Bogu.

– Treba li ponovo da počnu da nam pale crkve i manastire da bi se neko probudio? Neka o tome misle oni koji ovih dana na sever Kosova i Metohije dovode prištinske nasilnike sa dugim cijevima! Neka još jednom dobro razmisle šta pomažu i kome pomažu! – istakao je Petković.

Vlasti u Prištini zabranile su patrijarhu Porfiriju da doputuje u Pećku patrijaršiju, pred veliki praznik Rođenja Hristovog, koji proslavlja cijeli hrišćanski svijet, saopšteno je iz kabineta patrijarha srpskog.

U saopštenju je istaknuto da patrijarh Porfirije ne odustaje od namjere da služi Svetu liturgiju u Pećkoj patrijaršiji i očekuje da ova krajnje diskriminatorska odluka bude stavljena van snage.

(Z.M)