Svijet 13.05.2022.

Petković u Briselu kritikovao aplikaciju Prištine za SE

ČITANJE: 1 minuta

Delegacija Beograda koju vodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković završila je prvu rundu razgovora sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom u okviru danšnjeg dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovaraca.

Bilateralni razgovori predstavnika Beograda i specijalnog predstavnika EU trajali su više od tri sata u zgradi Evropske službe za spolju politiku u Briselu, a na dnevnom redu su bile registarske tablice, energetika, pitanje nestalih, kao i formiranje Zajednice srpskih opština, na čemu je ponovo insistirao Beograd.

Kako Tanjug saznaje, Petković je iskoristio ovu priliku da oštro kritikuje jučerašnji jednostrani i protivpravni akt Prištine koja je podnela zahtev za članstvo u SE čime je, prema rečima Petkovića, direktno udarila i na Briselski i Vašingtonski sporazum.

Nakon prve runde razgovora sa delegacijom Beograda Lajčk odvojeno razgovara sa predstavnicima Prištine, a u odnosu na ishod tih razgovora i spremnosti Prištine zavisi da li će popodne doći i do trilatetalnog sastanka. Iz delegacije Beograda tim povodom poručuju da su spremni za sve formate razgovora.

(A. S.)