Vijesti 21.07.2020.

PETKOVIĆ U NSRS: Poziv MUP-u da ne sankcioniše vozače električnih trotineta

ČITANJE: 1 minuta

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković danas je, tokom Aktuelnog časa na sjednici NSRS, postavio pitanje ministru unutrašnjih poslova Srpske Draganu Lukaču da li je tačna informacija da će MUP RS u narednom periodu pojačano kontrolisati vozače električnih trotineta i sankicionisati ih u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Nakon što je dobio pozitivan odgovor, Petković je apelovao na Ministarstvo unutrašnjih poslova RS da ne sankcioniše vozače električnih trotineta, prenosi Srpskainfo.

– Naravno da MUP RS ima pravo i može da obavlja kontrolisanje, ali smatram da u skladu sa postojećim zakonskim rješenjima nema mogućnost sankcionisanja vozača električnih trotineta, jer električni trotineti nisu definisani postojećim Zakonom o osnovima bezbjednosti saobraćaja na putevima RS i BiH. Moped je pomenutim Zakonom definisan kao motorno vozilo sa dva točka čija snaga motora ne prelazi četiri kilovata i mislim da bi na sličan trebalo definisati i električni trotinet – rekao je Petković.

On je pozdravio odluku građana da u prevozu sve više koriste električne trotinete jer na taj način smanjuju zagađenje životne sredine i gužve u saobraćaju.

– Smatram da je to dobro prevozno sredstvo i mogućnost njegovog korištenja treba podržati, ali MUP RS mora da pokrene proceduru zakonskog regulisanja ove materije – istakao je Petković.

(SB/banjaluka.net)