Vijesti 27.03.2018.

Petočlana porodica iz Banjaluke strepi da im zemlja ne odnese kuću

ČITANJE: 2 minute

Petočlana porodica Marić u Ulici Nenada Kostića u banjalučkom naselju Zalužani strahuje da im klizište, koje se aktiviralo prije desetak dana, ne odnese kuću.

Otkad se klizište pojavilo ispod njihove kuće, zabrinuti stanari kažu da svako jutro, čim ustanu, najprije pogledaju kroz prozor da vide koliko se zemlja pomjerila.

Zemlja je već odnijela skoro cijeli voćnjak koji se nalazi ispod, a sada prijeti kući jer se ovom stambenom objektu klizište primaklo na tri metra.

Samo pogled na pukotine pokazuje koliko je situacija opasna, a nagomilano voće na jednom mjestu čini situaciju još dramatičnijom.

Miloš Marić kaže da se klizište pokrenulo nakon topljenja snijega i da se stalno kreće, a to dokazuju nove pukotine koje se stalno pojavljuju.

Marić dodaje da je o ovoj situaciji obavijestio i Gradsku upravu, ali da niko ne može da izađe na teren zbog ružnog vremena.

“Rekli su mi da će doći geolog da ispita zemljište i da će nakon toga poduzimati mjere. U blizini kuće je deponovana zemlja od bazena za vodu koji su pravili i od tog mjesta je klizište i krenulo”, priča Marić.

Dodaje da je zbog klizišta pomoćni objekat ispod kuće utonuo u zemlju skoro jedan metar, a da je klizište srušilo i banderu u voćnjaku i pomjerilo je za pet metara.

“Stalno strepimo jer nije svejedno kada vidimo da je zemlja napukla tik ispod prozora. Samo da se zemlja prestane kretati”, istakao je Marić.

Smatra da je jedino rješenje postavljanje šipova, ali da je pitanje koliko se to isplati jer se najprije ispituje vrijednost kuće.

Mirjana Malušić, Marićeva punica, koja je vlasnica voćnjaka, kaže da ih je strah samo za kćerkinu i zetovu kuću, a da će voće opet posaditi.

“Klizište je odnijelo cijeli moj voćnjak koji se nalazio ispod kuće, a zemlja se i dalje kreće. Vjerovatno su podzemne vode uzrok klizišta, jer iznad kuća ima dosta bunara”, kazala je Malušićeva.

Dodaje da je zemlja zatrpala i većinu betonskih stepenica koje su izgradili kako bi lakše silazili niz voćnjak.

“Ali, ako se ovako nastavi pomjerati zemlja, i ostatak će zatrpati. Ovdje živimo 20 godina i nikada nismo imali problema, a sada odjednom ovoliko strepimo”, istakla je Malušićeva.

(Nezavisne)