Vijesti 20.06.2022.

Petogodišnjakinja zaražena HIV-om, u BiH još nema lijeka

ČITANJE: 4 minute

Od početka ove godine Institutu za javno zdravstvo RS prijavljeno je devet osoba koje su HIV pozitivne, a među njima je, čini se, i petogodišnja djevojčica koja je sa ovim opakim virusom rođena.

Naime, slučaj djevojčice koja je rođena pozitivna na HIV, jer su njeni roditelji pozitivni na ovaj virus, do medija je stigao u saopštenju organizacije “Potent” iz Srbije, koja se bavi pružanjem podrške osobama zaraženim ovim virusom.

Ono što predstavlja dodatni problem je i to što u BiH još nije registrovan nijedan antiretrovirusni lijek za maloljetnike, drugim riječima, u BiH još ne postoji lijek koji bi usporio napredovanje HIV-a kod ove djevojčice i spriječio njeno obolijevanje od AIDS-a.

Da je u Banjaluci evidentirana zaraza HIV-om kod maloljetne djevojčice, za “Nezavisne novine” potvrdili su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS), ali i Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS).

Kako su naveli u UKC RS, pravovremeno je upućen dopis u kojem se potražuje lijek za djevojčicu sa HIV infekcijom.

“Klinika za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS pravovremeno planira i zagovara poboljšanje u nabavci lijekova, od nabavke većih količina, do proširenja liste dostupnih, savremenih lijekova”, naveli su za “Nezavisne novine” u UKC RS.

Dodali su da UKC RS, koji zbrinjava HIV pozitivne osobe, nije nadležan za nabavku antiretrovirusnih lijekova, već je za nabavku ovih specifičnih lijekova nadležan Fond zdravstvenog osiguranja RS.

U FZO RS za “Nezavisne novine” su kazali da su upoznati sa slučajem petogodišnje djevojčice koja je zaražena HIV-om.

“Nedavno smo održali sastanak sa generalnim zastupnicima proizvođača lijeka za naš region, a koji je potreban ovoj djevojčici. Cilj sastanka bio je da se sagledaju sve mogućnosti nabavke lijeka koji je po preporuci ljekara specijaliste UKC RS potreban u liječenju ove djevojčice”, kazali su u FZO RS.

Naglasili su da preporučeni lijek nije registrovan ni na tržištu Evrope te je on u dozi koja je potrebna u liječenju ovog pacijenta dostupan samo na američkom tržištu.

“Prema tome, jedan od zaključaka pomenutog sastanka bio je i taj da će zastupnici ovog lijeka u što kraćem roku dati informaciju da li je moguće uopšte nabaviti ovaj lijek, budući da nije dostupan ni u Evropi. FZO RS je spreman da finansira potreban lijek te očekujemo u što kraćem roku informaciju da li je uopšte moguće nabaviti lijek u dozi koja je po preporuci ljekara potrebna”, naveli su u Fondu.

Dodali su da u slučaju nemogućnosti nabavke ovog lijeka, vjeruju da će ljekari koji liječe djevojčicu, kao i u svim dosadašnjim slučajevima, predložiti drugu odgovarajuću dostupnu terapiju.

“Isto tako, kao što vam je poznato, naši osiguranici imaju mogućnost liječenja i u ustanovama izvan Srpske, ukoliko je takvo liječenje potrebno, odnosno ukoliko ga ljekari UKC RS preporuče. Inače, na našim listama nalaze se lijekovi za ovo oboljenje, među kojima su i lijekovi najnovije generacije”, rekli su u Fondu, dodajući da svake godine sprovode javne nabavke lijekova za oboljele od AIDS-a.

“Ono sa čim se Fond suočava je činjenica da se farmaceutske kompanije koje proizvode lijekove za oboljele od AIDS-a povlače sa tržišta BiH, pa je konkurentnost mala. U takvim okolnostima, distributeri lijekova ove lijekove mogu da nabavljaju u zemljama koje nisu u EU, što dodatno usporava proces nabavke i uvoza, pa se često dešava da kasni isporuka lijekova ili Fond ne dobije nijednu ponudu na tenderu za ove lijekove”, pojasnili su u Fondu ističući da, svjesni neophodnosti ovih specifičnih lijekova, razmatraju mogućnosti nabavke istih, kao i mogućnost proširenja liste lijekova.

“Napominjemo da nam je u toj namjeri potrebna pomoć i podrška proizvođača antiretrovirusnih lijekova, jer je evidentno da mnogi nisu ni registrovani na tržištu BiH, da se povlače sa tržišta, što sve dodatno utiče na dostupnost ovih lijekova”, zaključili su u FZO RS za “Nezavisne”.

(E.M)

Oznake: HIV