Vijesti 23.08.2016.

Petorica Banjalučana hapšeni više od 20 puta!

ČITANJE: 3 minute

Petorica Banjalučana u posljednjih nekoliko godina više od 20 puta su uhapšeni u raznim akcijama zbog trgovine drogom.

Prema podacima Okružnog tužilaštva Banjaluka, rekorder je Darko Kos, protiv kojeg je za dvije godine podneseno čak šest izvještaja zbog nedozvoljene proizvodnje i prometa narkoticima.

Osim njega, tu je i Bojan Mrđenović, koji je do sada pet puta prijavljen tužilaštvu. Po tri izvještaja skupili su Nemanja Morača, Enes Džanić i Novak Nedinić – pojasnili su u banjalučkom Okružnom tužilaštvu.

Osim ovih izvještaja, oni su više puta hapšeni zbog manjih količina droge, ali i drugih teških krivičnih djela.

Prema mišljenju stručnjaka, najveći problemi su u tome što, poslije hapšenja i ispitivanja, po nalogu dežurnog tužioca budu pušteni da se brane sa slobode.

Policija uglavnom uradi svoj posao. Oni prikupe dokaze, privedu osumnjičene, ali tužilac vjerovatno zbog prenatrpanosti zatvora odluči da te osobe pusti da se brane sa slobode. Često to nisu neke značajnije količine zaplijenjene droge, ali bi svakako trebalo da se ugledamo na druge evropske zemlje i kada neko više puta bude uhapšen zbog istog krivičnog djela da mu se izrekne drastičnija kazna – objasnio je naš sagovornik.

On je pojasnio da je malo drugačija situacija kada se radi o policijskim akcijama, a da se tu često odredi jednomjesečni pritvor, ali poslije toga uhapšeni opet budu pušteni kući.

Slična je situacija kada su u pitanju i druga krivčna djela. Postoje osobe koje godišnje po nekoliko puta budu uhapšene zbog teških krađa ili nasilničkog ponašanja, a opet završe na slobodi. Time kao da im se šalje poruka da nastave sa sličnim ponašanjem, jer će opet biti pušteni kući – ističe naš sagovornik.

Jedino je razlika kada se dogode ubistva jer tada uhapšeni ostaju u pritvoru do pravosnažnosti presuda.

Podsjećamo, Kos je više puta hapšen prije 2010. godine, a Mrđenović je uhapšen i u februaru ove godine u akciji „Opasač“ zbog sumnje da je bio dio kriminalne grupe koja je na području Banjaluke uzgajala i preprodavala marihuanu.

Morača se trenutno nalazi u zatvoru, gdje služi kaznu od četiri i po godine zatvora zbog trgovine narkoticima.

On je bio uhapšen u akciji „Čistač 2“, ali je ubrzo sklopio sporazum o priznanju krivice sa Okružnim tužilaštvom u Banjaluci i pristao na pomenutu kaznu.

Novak Nedinić u februaru 2011. godine osuđen je na tri i po godine zatvora u Okružnom sudu u Banjaluci zbog trgovine marihuanom i spidom. On je tada bio uhapšen u policijskoj akciji sa više od 20 osoba.

Droga, zelenaštvo, ubistvo

Enes Džanić sredinom juna prošle godine osuđen je na šest godina zatvora zbog prodaje heroina na području Banjaluke. Prema presudi, on je drogu nabavljao, zatim je na području Banjaluke prepakivao i prodavao ovisnicima.

On je hapšen i zbog zelenaštva, a jedan period se povezivao i sa ubistvom Milana Vukelića.

(blic.rs)