Politika 14.04.2022.

Petrič: BiH na prekretnici, moramo tražiti nove prilike da riješimo pitanje Milorada Dodika

ČITANJE: 2 minute

Volfgang Petrič je jedan od bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH koji je najčešće koristio bonska ovlaštenja.

On je, govoreći za N1 o odluci aktuelnog visokog predstavnika Kristijana Šmita da po prvi put iskoristi bonska ovlaštenja rekao da to predstavlja važan korak ka obnovi međunarodne zajednice i dinamike u Bosni i Hercegovini.

Stabilnost Balkana zavisi i od izbora u Francuskoj

Uprkos odluci Kristijana Šmita, Milorad Dodik ne odustaje. Poručio je da će Zakon o nepokretoj imovini Republike Srpske danas stupiti na snagu. Petrič razlog toga vidi u činjenici što su brojne crvene linije pregažene i da one nisu sankcionisane posljednjih 12 godina.

Međutim, ističe da je BiH sada na prekretnici, a da Kristijan Šmit ima puni legitimitet. Kazao je da Rusija nije priznala Šmita, ali da to nije ni bitno.

– Njegova legitimnost je prihvaćena. Sada, naročito kada imamo situaciju u Ukrajini, Rusija neće prihvatiti ništa što Šmit radi. Moramo tražiti nove prilike da riješimo pitanje Milorada Dodika. Sada smo na prekretnici, ali ovo neće brzo nestati sa političke scene. Ovo što je Šmit uradio je možda i prvi korak za BiH i zapadni Balkan ka EU i SAD – jasno je poručio Petrič.

Istakao je da će stabilnost Balkana zavisiti i od rezultata na predsjedničkim izborima u Francuskoj. Nada se da će pobijediti Emanuel Makron i da će Francuska biti aktivnija na Balkanu.

– S druge strane imamo i Orbana koji, nakon pobjede na izborima, nastavlja biti negativni faktor evropske politike na Balkanu. Imamo i Švedsku i Finsku koje će se vjerovatno pridružiti NATO. To je za Moskvu jedan nezapamćen izazov – kazao je Petrič za N1.

Sastanak Šmita i Vučića

Petrič je govorio uoči sastanka Kristijana Šmita i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu.

– Činjenica da Vučić prihvata u goste Kristijana Šmita to pokazuje Dodiku da Vučić prihvata visokog predstavnika. Mislim da Vučić indirektno prihvata da je Šmit visoki predstavnik. To je pozitivan signal, Vučić prihvata novu realnost.

Naročito zato što će Srbija nastojati da se izoluje iz novog rata između Rusije i ostatka svijeta. Ovo je simboličan korak. Nadam se da će Šmit i Vučić prihvatiti da zavise jedni od drugih, i tek saradnjom mogu riješiti pitanje BiH – rekao je Petrič.

Bivši predstavnik u BiH je, govoreći o aktuelnoj poličkoj krizi, rekao kako Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik zavise od kriznih situacija.

– U normalnim okolnostima, ova tri političara ne bi opstali kao političke figure u neprestanim ekonomskim poteškoćama i da se igraju sa BiH – naglasio je Volfgang Petrič za N1.

(N.S)