Politika 08.10.2022.

Petrić: Izbori provedeni regularno

ČITANJE: 3 minute

Bivši član Centralne izborne komisije  BiH  Branko Petrić rekao je da su protekli opšti izbori u BiH dobro organizovani i provedeni regularno. Petrić je rekao za ATV da je ovogodišnje izbore bilo lakše provesti, jer nije bilo pritisaka i opstrukcija, kao što je to bio slučaj za izbore 2018. godine.

Upitan zašto neprihvatanje izbornih rezultata postaje određena vrsta tradicije u Republici Srpskoj, Petrić kaže da je suština takve priče da se traži ponovno glasanje i haos, što je, kako ocjenjuje, opasno za Srpsku.

“Ako imamo državu, demokratiju, institucije države, moramo im vjerovati i od njih zahtjevati da rade svoj posao, a ne izvoditi revoluciju, pritisak, zastrašivanje, obmanjivanje naroda”, rekao je Petrić. Petrić kaže da je pitanje koliko su oni koji to traže samostalni i slobodni da razmišljaju o interesima Republike Srpske ili razmišljaju samo o interesima svojih mentora i sponzora.

On je rekao da je projekat uvođenja haosa redukovan u odnosu na 2018. godinu na jednu poziciju, čovjeka i politiku, navodeći da je to pozicija predsjednika Republike Srpske i kandidat SNSD-a za tu poziciju Milorad Dodik. Ukoliko bi bile tačne tvrdnje da su samo za jedan nivo pokradeni izbori, kaže Petrić, onda bi to bilo vrlo uvredljivo za glasače jer ih neko proglašava dvostrukim ličnostima, s obzirom da je nevjerovatno da građani istovremeno glasaju za različite politike. Da je bilo manipulacije glasovima, kaže Petrić, to bi otkrila izborna administracija, organi bezbjednosti i međunarodni posmatrači i to bi bilo sankcionisano istog trenutka.

“To što se navodi da je bilo, jednostavno tehnički nije moguće izvesti”, rekao je Petrić. Govoreći o zahtjevima za ponovnim prebrojavanjem glasova i ponavljanjem izbora za predsjednika Republike Srpske, Petrić je rekao da se izbori mogu poništiti ako se nepravilnost utvrdi, ali pod uslovom da je ona takva da može promijeniti ishod izbora.

“Poništenje izbora je mnogo ozbiljna stvar i mnogo opasna stvar”, rekao je Petrić. On je rekao CIK ima infrastrukturu da donese odluku o ponovnom prebrojavanju određenih glasova ali samo ukoliko se nepravilnost učine vjerovatnim.

“A za to nije dovoljno izaći na trg i vikati `mi smo pokradeni`”, rekao je Petrić, navodeći da su posmatrači ti koji prijavljuju nepravilnosti. Kada je riječ o broju nevažećih listića na proteklim opštim izborima u BiH, Petrić kaže da nije bilo odstupanja u njihovom broju u odnosu na ranije izbore.

Komentrišući nametanje odluke Kristijana Šmita, koja se tiče primjene Izbornog zakona u Federaciji BiH, Petrić je rekao da ta odluka nije beznačajna i da takva izmjena izbornog zakona nikada ne bi mogla da se desi u NJemačkoj na izborni dan. Upitan u kojoj mjeri međunarodni faktor ima uticaj na eventualne odluke CIK-a, Petrić je rekao da je za prošle izbore postojao veliki pritisak na tadašnji saziv CIK-a.

“Mi smo to izdržali jer smo imali tada većinu profesionalaca ali nam je osveta servirana i trojica nas su potom brzo eliminisani”, rekao je Petrić. On je naveo da je, nakon što je njemu istekao mandat, došlo vrijeme da u CIK-u ne trebaju profesionalci nego pro-bosanc.

(Z.M)