Politika 03.12.2022.

Petrić: Komisija za izbor i imenovanje listić proglasila nevažećim u skladu s propisima

ČITANJE: 1 minuta

Komisija Narodne skupštine Republike Srpske za izbor i imenovanje apsolutno je u skladu s propisima proglasila nevažećim glasački listić koji je SNSD-u donio četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, smatra bivši predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić.

“Procedure glasanja su jasno utvrđene. Iz znaka koji je stavljen na listiću mora se nedosmisleno utvrditi volja glasača, inače je nevažeći. Stavljanje krstića ili kvačice u za to predviđenu kockicu, a sva druga dopisivanja, precrtavanja ili križanja čini listić nevažećim”, rekao je Petrić Srni.

Petrić smatra da su oni koji su utvrdili da je listić nevažeći to učinili u skladu s pravilima, standardima i propisima jer se u instrukcijama koje su propisane takvi glasački listići u kojima se ne može utvrditi precizno volja birača proglašavaju da nisu validni.

“Iz onog se može zaključiti da je nešto precrtano i odbačeno, što znači da je takav glasački listić nevažeći”, dodao je Petrić.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su na posebnoj sjednici 1. decembra odlučili da će delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda biti Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić iz SNSD-a, te Želimir Nešković iz SDS-a.

Predsjednik Komisije Narodne skupštine Republike Srpske za izbor i imenovanje Ilija Tamindžija je, podnoseći izvještaj o glasanju, rekao da su bila 82 važeća i jedan nevažeći listić.

(Srna)

Oznake: Branko Perić