Politika 11.03.2021.

PETRIČ ZABRINUT: “Da li Srbi u BiH stvarno žele da unište Republiku Srpsku?”

ČITANJE: 2 minute

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici donijela zaključke vezane uz rad Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini uslijedile su brojne reakcije. Među onima koji bi posebno mogli biti pogođeni odlukama NSRS-a su bivši visoki predstavnici zbog jednog od zaključaka sa sjednice.

“Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da formira međunarodni pravni tim sa ciljem podnošenja tužbi protiv visokih predstavnika koji su kršeći Dejtonski sporazum i njegov Aneks 10, kršili međunarodno pravo zloupotrebljavajući svoj mandat”, navodi se u jednom od zaključaka ove sjednice, prenosi N1.

Za komentar ovog i drugih zaključaka, ali i trenutne situacije u Bosni i Hercegovini smo upitali nekadašnjeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini austrijskog diplomatu Wolfganga Petritscha. On smatra kako su pravni eksperti, koji su pripremili ovaj dokument za NSRS i predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika, napisali pravni nonsens, te da bi za pravno tumačenje ove inicijative predstavnici RS-a trebali pozvati pravnika i autora Dejtonskog sporazuma Jima O'Briena. Petritsch također ističe kako je ovo inicijativa koju predvodi čovjek koji je predsjednik države koju želi uništiti.

“Ovi pravni eksperti žele samouništiti Republiku Srpsku, jer Republika Srpska samo postoji i ima međunarodnu podlogu zbog Dejtonskih sporazuma. Dio Dejtonskih sporazuma, integralni dio Dejtonskih sporazuma, visoki predstavnik je i njegove ovlasti. Kada lažirate ovu istinu onda ćete shvatiti da je ovo ustvari bomba koja će eksplodirati u Banjaluci i ima potencijal da uništi Republiku Srpsku. Da li Srbi u Bosni i Hercegovini stvarno to žele”, ističe Petrisch.

U intervjuu za N1, koji će biti emitovan u petak, Petritsch također odgovara na pitanja vezana uz aktivnosti međunarodne zajednice u BiH te o tome kakvu bi ulogu u svemu mogao odigrati njemački kandidat za visokog predstavnika kao i nova američka administracija.

(SB)