PETRIĆEVAC: “Nemamo vode i gušimo se od smrada”

Mještanima banjalučkog naselja Petrićevac ovih dana život je dodatno otežan zbog obnove ulice Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića. U Gradskoj upravi su svjesni problema i pojašnjavaju situaciju.

Banjalučani koji žive u ovom naselju navode da se zbog navedenih radova snalaze kako znaju umiju jer nemaju redovno snabdjevanje vodom, danima nemaju internet, telefon i televizuju, dok smeće se ne odvozi.

“Zamislite kako je bez vode po vrućinama. Zbog nagomilanog smeća ne može se živjeti od smrada, te smo sami primorani da se snalazimo za odvoz. Svoje račune redovno izmirujemo. Cijene računa su povišene, pa se sa pravom pitamo zbog čega i zašto se ovo dešava”, pita se Ranka Majstorović, mještanka Petrićevca, dodavši da nezadovoljstvo građana raste iz dana u dan.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve navode da se potrošači ulice Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića snabdijevaju vodom putem starog cjevovoda promjera 100 milimetara, koji će nakon završetka radova na novom vodovodu biti stavljen van funkcije.

“Za vrijeme izvođenja radova radi se na izradi privremenih premoštenja i priključivanje potrošača na privremeni ‘baj-pas’. Jednim svojim dijelom stari vodovod pruža se duž trupa puta nove saobraćajnice na dubini na koju se vrši iskop, te s obzirom da se radi o starom azbestcementnom cjevovodu koji je veoma podložean oštećenjima, i pored dužne pažnje prilikom izvođenja radova, dešava se da isti bude oštećen”, pojasnili su za Mondo iz resornog odjeljenja Gradske uprave.

Dalje pojašnjavaju da je korisnik ovih instalacija, u ovom slučaju preduzeće “Vodovod” Banjaluka u skladu sa dogovorom, u obavezi da uz saradnju sa izvođačem radova, vrši privremeno izmještanje svoje instalacije i održava je u funkcionalnom stanju, sve dok se ne okončaju radovi na rekonstrukciji saobraćajnice.

Pored navedenog, projektom rekonstrukcije ulice predviđena je izgradnja nove kablovske kanalizacije i izmještanje starih instalacija u novu kablovsku kanalizaciju kada ista bude završen.

“Korisnik ovih instalacija, Mtel, u skladu sa dogovorom, je u obavezi da za vrijeme izvođenja radova u trupu puta telefonske instalacije i instalacije kablovske televizije i interneta održava u funkcionalnom stanju, sve dok se ne okončaju radovi na rekonstrukciji saobraćajnice”, odgovorili su nam iz Gradske uprave.

Zbog rekonstrukcije ulice Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića otežani su i uslovi odvoza otpada. Iz gradske administracije pojašnjavaju da je preduzeće “Čistoća” zbog ovog problema prešla na ručno prikupljanje otpada sa manjim specijalnim vozilom tako da zastoja u odvozu otpada više neće biti.

(Mondo.ba)

KRISTIN LAGARD: Pandemija će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija

Ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa ”'dubinski će promijeniti”” svjetsku ekonomiju, koja će se sada više orijentisati ka ekologiji i numerizaciji, a Evropa će te promjene dočekati u “odličnoj poziciji”, ocijenila je direktorka Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.  Ova kriza će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija, a ta transformacija je već “latentno prisutna”,

RADOJIČIĆ POTVRDIO: Razmatramo zatvaranje Beograda

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nada se da će se rezultati mjera koje su nedavno donijete zbog širenja virusa korona biti vidljivi u narednih sedam do deset dana, ali je dodao i da se razmatraju sve mjere, uključujući i zatvaranje prestonice. Kako kaže, u ovom trenutku je najvažnije nošenje maske, fizička distanca i bez okupljanja, odnosno

ČUBRILOVIĆ: Uspješno smo završili neophodne pripreme za izbore

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović potvrdio je da je ta stranka CIK-u BiH prijavila samostalne odborničke liste za 57 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i kandidate za načelnika u osam opština. – Uspješno smo završili neophodne pripreme i za kratko vrijeme prikupili oko 12 hiljada potpisa podrške učešću DEMOS-a na lokalnim izborima – rekao je Čubrilović.

ČUBRILOVIĆ: Podržali bi zaključke SNSD-a da smo znali da neće proći

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović izjavio je da bi poslanici ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržali zaključke SNSD izgradnji malih hidrocentrala da su znali da neće dobiti potrebnu podršku.  – Da smo znali da će proći tako, mi iz Demosa bi drugačije glasali – rekao je Čubrilović za ATV i dodao da nema trzavica

ŠERANIĆ: Mjere će se uvoditi u opštinama i gradovima gdje se pojavi žarište

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske rekao je da je situacija nepovoljna, te da imamo veliki broj zaraženih, ali da stanje nije alarmanto, pa naš zdravstveni sistem uspjeva da djeluje uspješno. – Lokalne  zajednice su te koje će djelovati. Mjere će se uvoditi u onim opštinama i gradovima gdje se pojavljuje žarište

OBOREN REKORD BROJA ZARAŽENIH U JEDNOM DANU Još 55 oboljelih u FBiH

U KCUS testirano je novih 135 uzoraka na prisustvo virusa korona od čega je 55 pozitivnih. Iz KCUS-a je potvrđeno za “Avaz” da je u Sarajevu zabilježeno novih 20 slučajeva, a 29 u Zenici.  Tri uzorka su pozitivna iz Cazina, dva iz Visokog i jedan iz Travnika. To znači da je danas oboren rekord prema