PETRIĆEVAC: “Nemamo vode i gušimo se od smrada”

Mještanima banjalučkog naselja Petrićevac ovih dana život je dodatno otežan zbog obnove ulice Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića. U Gradskoj upravi su svjesni problema i pojašnjavaju situaciju.

Banjalučani koji žive u ovom naselju navode da se zbog navedenih radova snalaze kako znaju umiju jer nemaju redovno snabdjevanje vodom, danima nemaju internet, telefon i televizuju, dok smeće se ne odvozi.

“Zamislite kako je bez vode po vrućinama. Zbog nagomilanog smeća ne može se živjeti od smrada, te smo sami primorani da se snalazimo za odvoz. Svoje račune redovno izmirujemo. Cijene računa su povišene, pa se sa pravom pitamo zbog čega i zašto se ovo dešava”, pita se Ranka Majstorović, mještanka Petrićevca, dodavši da nezadovoljstvo građana raste iz dana u dan.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve navode da se potrošači ulice Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića snabdijevaju vodom putem starog cjevovoda promjera 100 milimetara, koji će nakon završetka radova na novom vodovodu biti stavljen van funkcije.

“Za vrijeme izvođenja radova radi se na izradi privremenih premoštenja i priključivanje potrošača na privremeni ‘baj-pas’. Jednim svojim dijelom stari vodovod pruža se duž trupa puta nove saobraćajnice na dubini na koju se vrši iskop, te s obzirom da se radi o starom azbestcementnom cjevovodu koji je veoma podložean oštećenjima, i pored dužne pažnje prilikom izvođenja radova, dešava se da isti bude oštećen”, pojasnili su za Mondo iz resornog odjeljenja Gradske uprave.

Dalje pojašnjavaju da je korisnik ovih instalacija, u ovom slučaju preduzeće “Vodovod” Banjaluka u skladu sa dogovorom, u obavezi da uz saradnju sa izvođačem radova, vrši privremeno izmještanje svoje instalacije i održava je u funkcionalnom stanju, sve dok se ne okončaju radovi na rekonstrukciji saobraćajnice.

Pored navedenog, projektom rekonstrukcije ulice predviđena je izgradnja nove kablovske kanalizacije i izmještanje starih instalacija u novu kablovsku kanalizaciju kada ista bude završen.

“Korisnik ovih instalacija, Mtel, u skladu sa dogovorom, je u obavezi da za vrijeme izvođenja radova u trupu puta telefonske instalacije i instalacije kablovske televizije i interneta održava u funkcionalnom stanju, sve dok se ne okončaju radovi na rekonstrukciji saobraćajnice”, odgovorili su nam iz Gradske uprave.

Zbog rekonstrukcije ulice Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića otežani su i uslovi odvoza otpada. Iz gradske administracije pojašnjavaju da je preduzeće “Čistoća” zbog ovog problema prešla na ručno prikupljanje otpada sa manjim specijalnim vozilom tako da zastoja u odvozu otpada više neće biti.

(Mondo.ba)

Banjalučanin osumnjičen da je iz kafića ukrao 100 KM siće i alkohol

Tridesetsedmogodišnji Banjalučanin Vedran N. uhapšen je zbog sumnje da je iz kafića u ovom gradu ukrao novac i alkoholna pića, saznaju “Nezavisne”. Iz Policijske uprave Banjaluka saopštili su, navodeći inicijale uhapšenog, da je krivično djelo teška krađa počinjeno u subotu. “Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 17.08.2019. godine, postupili su po zaprimljneoj prijavi, identifikovali i

Sve više firmi u RS pokreću strani državljani: Traže radnike u Banjaluci, plata 1.000 eura

U Republici Srpskoj  raste broj novoregistrovanih firmi. Prema podacima APIF-a u prvih šest mjeseci registrovano je 426 novih firmi, dok je u istom period prošle godine taj broj iznosio 426. Sve je više i firmi koje pokreću strani državljani a top deset stranih osnivača dolazi iz Slovenije, Srbije, Turske, Austrije, Hrvatske, Njemačke, Latvije, Sjeverne Makedonije

CILJ POVEĆANA BEZBJEDNOST ĐAKA Od danas besplatan tehnički pregled autobusa

U Republici Srpskoj će od danas do 31. avgusta biti sprovedena besplatna kontrola tehničke ispravnosti i opremljenosti autobusa, sa ciljem povećanja bezbjednosti đaka u saobraćaju, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Srpske. U akciji besplatne kontrole učestvovaće 58 stanica za tehnički pregled koje su registrovane za tehnički pregled autobusa. “Ovom akcijom, čiji je cilj

“Vitaminka” traži 50 radnika

Fabrika za preradu voća i povrća “Vitaminka” iz Banjaluke raspisala je oglas za prijem 50 radnika na određeno vrijeme.

Dok je bio u provodu zapaljen mu skupi auto

Skupocjeni pasat, star nepune dvije godine, zapaljen je u banjalučkom naselju Ada, a u tim momentima njegov vlasnik Miloš M. (35) bio je u noćnom provodu u obližnjem lokalu, saznaju “Nezavisne”. Istraga u ovom slučaju se sprovodi, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac i, kako nezvanično saznajemo, slučaj je okvalifikovan kao oštećenje i