Biznis 19.05.2020.

PETRIČEVIĆ: Mjere za pomoć privredi ispunile očekivanja

ČITANJE: 2 minute

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je da su mjere Vlade Srpske koje se odnose na privredu s ciljem ublažavanja posljedica pandemije virusa korona zadovoljavajuće i da su ispunile očekivanja.

“To se može vidjeti i od poslovne zajednice sa kojom smo u stalnoj komunikaciji – sa Privrednom komorom i Unijom udruženja poslodavaca Srpske, sa kojima zajednički djelujemo s ciljem iznalaženja što boljih rješenja usmjerenih ka privredi i privrednicima, ali i radnicima”, rekao je Petričević sinoć za RTRS.

On je izrazio nezadovoljstvo nivoom podrške od zajedničkih institucija, te napomenuo da se BiH i ovom prilikom pokazala kao nefunkcionalna država, prije svega, u elementarnim stvarima, bitnim i za Srpsku i Federaciju BiH.

On je naveo i da, što se tiče raspodjele novčanih sredstava odobrenih od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Republika Srpska nije u mogućnosti da dođe do njoj pridajućeg dijela sredstava.

“Međutim, Vlada Srpske je kroz svoje aktivnosti i emisiju trezorskih zapisa i svega onog učinjenog u protekla dva mjeseca obezbijedila likvidnost budžeta, tako da se redovno izmiruju sve obaveze, kao i obaveze prema penzionerima i druga socijalna davanja”, rekao je Petričević.

On je naglasio da su se poslodavci u uslovima pandemije virusa korona ponašali odgovorno i slušali sugestije Vlade Srpske u vezi sa očuvanjem radnih mjesta.

U tom kontekstu Petričević je naveo da je na biroima Zavoda za zapošljavanje prijavljeno 3.000 radnika, od kojih je 1.500 imalo ugovor na neodređeno, te naglasio da je istovremeno došlo i do povećanja zaposlenih lica u pojedinim sektorima djelatnosti.

On je naveo da su među tim sektorima prerađivačka industrija, zatim industrija kože, tekstila i obuće, gdje je došlo do preusmjeravanja proizvodnje, kao na primjer proizvodnje zaštitnih maski.

Prema njegovim riječima, postoje primjeri takvih firmi koje su ostvarile ozbiljne, dugoročne ugovore sa inopartnerima i koje sada imaju potrebu za novim zapošljavanjem.

Petričević je pozvao građane Republike Srpske da kupuju domaće proizvode, jer time ostaje više novca u Srpskoj, ali i njenim građanima se time obezbjeđuje više radnih mjesta, te naglasio da trend kupovine domaćih proizvoda treba nastaviti i u narednim vremenima.

“Ono na čemu trebamo u budućem vremenu raditi, posebno u sferi drvoprerade i metalne industrije, je da se obezbijedi viši stepen obrade, čime će se obezbijediti i kvalitetniji proizvodi koji će biti prepoznatljivi i na našem i na stranom tržištu”, dodao je Petričević.

On je rekao da će se posvećivati veća pažnja digitalnom poslovanju, jer je situacija sa virusom korona pokazala da ona privredna društva koja su ušla u proces digitalizacije u ranijem periodu “sada to mogu i da naplate”, te dodao da su takve kompanije zabilježile veći nivo prometa i svega ostalog bitnog za poslovanje.

(Srna)