Politika 10.11.2015.

Petrina: Karamarko i HDZ su zlo, a SDP je partija lijenih!

ČITANJE: 2 minute
stipe_petrina
Primoštenski načelnik i novi saborski zastupnik sa liste MOST Stipe Petrina upozorava vrh stranke da će napustiti partiju ako MOST uđe u koaliciju sa Tomislavom Karamarkom i listom HDZ-a, ali ne želi ni koaliciju sa SDP-om.

-Tomislav Karamarko je za mene oličenje zla u šta ćete se uvjeriti ako dođete na suđenje, recimo, Draganu Paravinji (osuđenom za silovanje i ubistvo), koji ga na svakoj raspravi pominje, ali ne samo on – navodi Petrina.

On upozorava da sa Karamarkom ni po koju cijenu ne bi mogao sarađivati.

-Ukoliko bi se to dogodilo, odmah bih istupio iz Mosta. Ali, ne samo ja. Bilo bi nas bar pet- tvrdi Petrina.

Ni koalicija sa SDP-om nije rješenje i jednako je ubitačno, smatra načelnik Primoštena, koji optužuje SDP za ljenosti i bahatost.

-SDP je za četiri godine mandata imao na raspolaganju 520 milijardi kuna za svoju ppromociju, a nisu ni relativni pobjednik izbora. HDZ je ostao 20 odsto ispod onoga što su planirali i očekivali. Mi u MOST-u prevazišli smo i najoptimističnija očekivanja-objašnjava Petrina.

On vidi nekoliko mogućih opcija za rješenje postizborne krize, a jedna od njih je da MOST potpiše saradnju sa HDZ-om, ali u tom slučaju, smatra Petrina, bilo bi bolje da nikada nisu ni postojali.

Postoji i opcija za veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a, kada bi, smatra Petrina, sve maske konačno pale.

Jedna od opcija jeste i formiranje vlade nacionalnog jedinstva u kojoj bi mandatara predložio MOST.

Petrina smatra da je MOST dobio glasove zato jer su ljudi željni promjena pa bi pristupanje jednoj ili drugoj koaliciji bilo ravno nacionalnoj izdaji.

-Božo Petrov (lider MOST-a) je sklon da razgovara. S kim, molim vas? Sa zločincima i varalicama! Naše priklanjanje jednima ili drugima bilo bi dno dna- rekao je Petrina novinarima.

MOST je osvojio 19 mandata za Hrvatski sabor i bez njega nije moguća bilo kakva vlada.

(Agencije)