Politika 06.12.2022.

Petrović: CIK prekraja volju građana Srpske

ČITANJE: 1 minuta

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović izjavio je Srni da Centralna izborna komisija (CIK) BiH svojim postupcima pokušava da poništi i ponizi najvažniju instituciju u Republici Srpskoj – Narodnu skupštinu.

Petrović je naglasio da je CIK prisvojio nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske i Komisije za izbor i imenovanja, jasno se suprotstavljajući odluci Narodne skupštine, a samim tim i volji građana Republike Srpske.

“Kršeći Izborni zakon i Uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom, CIK je pokazao jasnu političku pripadnost i uticaj koji na njega imaju SDA, SDS, PDP i DF”, istakao je Petrović.

On je ukazao da kršenje pravnih procedura, politikanstvo u strukturama CIK-a i odluka proistekla iz ovakvog načina rada je presedan koji ne zaslužuje samo pokretanje krivične odgovornosti pred nadležnim sudovima, nego i proglašenje čalanova CIK-a, koji su donijeli ovakvu odluku, personama non grata u Srpskoj jer su prekršili zakon, zloupotrijebili službeni položaj, oštetili jedan politički subjekat, ali važnije od svega potpuno zanemarili i prekrajali volju građana Republike Srpske.

CIK BiH je juče priznala sporni 12. glas za PDP-ovog delegata Nenada Vukovića što znači da će o petom delegatu iz Republike Srpske u Domu naroda parlamenta BiH odlučivati žrijeb.

Oznake: CIK, Luka Petrović, SNSD