Biznis 30.10.2023.

Petrović: Kineski partneri uveliko grade HЕ “Dabar”

ČITANJE: 2 minute

Generalni direktor “Еlektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović izjavio je da kineski partneri uveliko rade na svim gradilištima Hidroelektrane (HЕ) “Dabar”, jednog od najsloženijih hidroenergetskih objekata na Balkanu u posljednjih 35 godina.

Petrović je naveo da je otvoreno gradilište mašinske zgrade gdje će biti kompletna oprema i elektromašinske instalacije, kao i gradilište brane Pošćenje koja će zaustaviti rijeku Zalomku i napraviti akumulaciju Nevesinje.

On je objasnio da se gradi tunel od 12 kilometara i 150 metara, te da je ostalo dvadesetak metara što nije probijeno, da voda obloženim tunelom ne bi prešla iz nevesinjskog platoa u Dabarsko polje, budući da su neophodni i zatvarači, vodostani i punjenje tunela.

“Imamo još dva od ukupno 12 kilometara tunela da obložimo. Rok za završetak tunela je jun naredne godine. Tu je još faza injektiranja tunela i stabilizacije obloge, kao i kanal koji mora da se uradi”, naveo je Petrović.

On je istakao da su svi radovi uveliko krenuli, te da nema problema s kineskim izvođačem radova kompanijom “Gedžouba”.

“Nadzorni organ je konzorcijum ‘Еnergoprojekt’ iz Beograda i mislimo da će oni na najkvalitetniji način da isprate radove i doprinesu da dogodine u avgustu i septembru vidimo odmakle radove na svim segmentima ovog složenog projekta”, istakao je Petrović.

On je naveo da je HЕ “Dabar” jedan od najsloženijih hidroenergetskih objekata na Balkanu u posljednjih 35 godina, pojasnivši da je riječ o hidroenergetskom sistemu Gornji horizonti gdje je HЕ “Dabar” formirana od brane Pošćenje koja pravi akumulaciju od 63 miliona kubika, a postoji i tunel od 12 kilometara i 150 metara, pristupni tunel Straževica da bi se mogao vaditi materijal i betonirati obloga.

Petrović je naglasio da u okviru HЕ “Dabar” postoji zlatna cijev, kanal kroz Dabarsko polje, kao i proširen tunel od Dabarskog do Fatničkog polja koji spaja ta dva polja.

On je pojasnio da je taj tunel sada nedovoljnog promjera da može da provede vode HЕ “Dabar”, ali može iz samog Dabarskog polja koje ima značajne prilive vode i korisno ih je prevesti u “HЕ na Trebišnjici”, odnosno akumulaciju Bileća i proizvesti energiju na nizvodnim elektranama.

Ukupna vrijednost HЕ “Dabar” je 661 milion KM, a kad bude izgrađena, imaće instalisanu snagu od 159 megavata. Ukupan rok, uključujući i projektovanje je četiri godine.