Politika 20.06.2021.

Petrović: Narodni novac trošiti na dobrobit građana

ČITANJE: 3 minute

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović izjavio je danas da narodni novac treba trošiti na dobrobit svih građana.

On je izjavio da je na današnjem sastanku sa zvaničnicima Republike Srpske u Bijeljini pokrenut veliki broj tema, od kojih su neke, kako je naveo, manje, a neke više bolne.

– Započeti projekti, kao što je auto-put i izgradnja nove autobuske stanice, imaju svoju dinamiku. U skladu sa prilivom sredstava u budžet nastavljamo ono što je započeto – rekao je Petrović nakon sastanka sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, premijerom Radovanom Viškovićem i predsjedavajućim i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

On je naveo da je za pripreme za izgradnju Drinskog nasipa “izgubljeno sedam godina” i da Gradska uprava ne želi više da čeka, te da će ispoštovati svoje obaveze u postupku eksproprijacije.

– Pokrenućemo da se novac isplati ljudima i da ta izgradnja zaživi, jer to ljudi od nas očekuju. Novac će biti utrošen na pravi način. Objasnićemo ljudima koliko je to značajno i ustanoviti cijenu eksproprijacije – rekao je Petrović i dodao da je riječ o 3.000 parcela.

On tvrdi da je “Gradu amandmanom oduzeto 600.000 KM sa pozicije eksproprijacije”.

Govoreći o modernizaciji poljoprivrede i projektima navodnjavanja, on je istakao da su oni uspješno realizovani u svim mjesnim zajednicama i da je saradnja sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pozitivna.

On kaže da je u planu nastavak projekta navodnjavanja u mjesnoj zajednici Kojčinovac, a da bi dobro bilo da se širi prema Brčkom.

Petrović je rekao da je na sastanku bilo polemike o preuzimanju kreditnih obaveza za AD Vodovod i kanalizacija.

– Učesnike sastanka upoznao sam o obećanom smanjenju cijene vode, nagomilanim dugovima, kreditnim zaduženjima i oduzimanju PDV sredstava koja pripadaju Bijeljini od strane Ministarstva finansija. Želimo da znamo ko je šta u prošlosti obećavao, da li se i dalje stoji iza tih obećanja – naveo je on.

Što se tiče vraćanja AD Grad u nadležnost grada Bijeljina, on tvrdi da je raritet u Republici Srpskoj da, kako kaže, Vlada upravlja kvantaškom i stočnom pijacom.

Petrović je rekao da je na sastanku bilo riječi i o Banji Dvorovi i da je konstatovano da je zajednički cilj da u toj ustanovi radi 100 do 130 ljudi, da postane zadravstveno-turistički centar.

– U Banji postoje veliki problemi. Izdvajanja Gradske uprave za sedam mjeseci njenog djelovanja u kovid sistemu bila su više od 200.000 KM – naveo je Petrović i dodao da je cilj da bude riješen status ove banje.

On je dodao da je premijer Višković izrazio spremnost da se utvrdi šta su čije nadležnosti i da se riješi taj problem.

Petrović je istakao da je za projekat auto-puta postupak eksproprijacije završen više od 95 odsto.

– Nema potrebe da iko svojata bilo čije projekte. Obaveza Vlade je da ulaže u svaku lokalnu zajednicu – rekao je Petrović.

(Srna, E.M)