Politika 13.10.2022.

Petrović: Nije logično što je CIK-u interesantan samo izbor predsjednika Srpske

ČITANJE: 2 minute

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović izjavio je Srni da nije logično da je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH interesantan samo izbor za predsjednika Srpske, te upitao kako je moguće da nisu postavili pitanje o tome da kandidat SDS-a za srpskog člana Predsjedništva BiH Mirko Šarović ima 40.000 glasova manje od kandidata PDP-a za predsjednika Srpske Jelene Trivić.

“Kako je moguće da se ne komentariše pozicija srpskog člana Predsjedništva BiH ili nekih drugih izbornih rezultata, već isključivo izvučeno iz šešira – samo im je važan predsjednik Republike Srpske”, rekao je Petrović, komentarišući odluku CIK-a o ponovnom prebrojavanju glasova za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

On je dodao da je logično da većina članova CIK-a ne radi po izbornom zakonu BiH, već po spoljnim nalozima, te da se ne može očekivati nikakva neutralnost, već pristrasnost prilikom donošenja njihovih naredbi i odluka.

“U tom smislu SNSD je podnio Sudu BiH zahtjev za preispitivanje njihove naredbe i usklađenosti sa važećim propisima. Očita je namjera da pojedinci iz CIK-a sa svojim mentorima imaju ciljeve da upravljaju izbornim procesom i donose odluke mimo volje građana Republike Srpske”, rekao je Petrović.

Kad je riječ o kontrolnom brojanju, Petrović kaže da sa tim nemaju nikakav problem, imaju dozvoljene posmatrače i raduju se brojanju, jer znaju da su građani rekli svoj stav.

“To su potvrdili 2.239 predsjednika biračkih odbora i njihovih članova, kao i posmatrači iz svih političkih subjekata širom Republike Srpske, tako da mi nemamo problem sa kontrolnim brojanjem. Znamo da ćemo provjerom potvrditi naše rezultate”, rekao je Petrović Srni.

On kaže da je problem što je ovo prvi put da CIK sam sebi daje na važnosti.

“Nije htio da proglasi preliminarne rezultate i da onda shodno zakonu odobri rok za primjedbe rok od 72 časa. Očito je da žele da učestvuju u samom procesu izbora. Učinićemo sve da ispratimo kontrolno brojanje i vjerujemo da će ono potvrditi već unešene izborne rezultate u softver kreiran od strane Centralne izborne komisije”, poručio je Petrović.

(Srna/ N.S)

Oznake: Luka Petrović