Vijesti 11.01.2023.

PETROVIĆ: Od 538.000 brojila domaćinstava u Srpskoj, 85 odsto bez promjena na računu

ČITANJE: 2 minute

Cijena struje više godina nije povećavana jer je stav Vlade Republike Srpske da ona bude najpovoljnija u Evropi i za domaćinstva i privredu, izjavio je generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

– Od 538.000 brojila domaćinstava u Srpskoj, 85 odsto neće imati promjena na računu – rekao je Petrović novinarima u Trebinju.

Komentarišući najavu narodnog poslanika Nebojše Vukanovića da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu Srpske zbog, kako navodi, poskupljenja električne energije, Petrović je poručio da je Regulatorna agencija za energetiku ispoštovala sve procedure da bi se došlo do tarifne metodologije koja je opšte primijenjena u Evropi.

Petrović je objasnio da će 1,5 procenata potrošača u Srpskoj plaćati značajnije veće račune za električnu energiju, ali ne veće od onih u okruženju.

– Јanuarski račun u Srpskoj za iste potrošene kilovatčasove kao prošle godine biće niži dva procenta. Račun za nekoga ko troši 800-900 kilovatčasova neće biti veći jer se ove godine smanjila naknada za energetsku efikasnost. Biće povećano samo onima koji troše više od 1.000 i 1.500 kilovatčasova – napomenuo je Petrović.

Prema njegovim riječima, Elektroprivreda radi isključivo po usvojenim dokumentima, odnosno strategiji razvoja energetskog sektora, ali i u skladu sa planom razvoja Elektroprivrede Srpske i planom investicija.

– Elektroprivredaje izvršila analizu projekta i studiju za Hidroelektranu “Mrsovo” koja je jedan od traženijih projekata bivše Јugoslavije. Sada se istražuje investicija izgradnje Hidroelektrane “Mrsovo dva”. Elektroprivreda Srpske formirala je preduzeće “Obnovljivi izvori energije” u Ljubinju koje je nabavilo četiri hidrolektrane sa koncesionim dozvolama na gornjem toku rijeke Neretve, ali i pokrenula inicijativu za realizaciju projekta Hidroelektrane “Mrsovo” – istakao je Petrović.

Elektroprivreda će, kako je naglasio Petrović, novčano podržati projekat izgradnje Hidroelektrane “Mrsovo” ukoliko procjena investicije, studija ekonomske opravdanosti, dubinska analiza i vještačenje pokažu da se taj projekat isplati.

– Hidroelektrana “Mrsovo jedan” snage 37,3 megavata i proizvodnje 165 gigavatčasova ima isplativost za nešto ispod 10 godina. Prema sadašnjim cijenama, 250 evra puta tih 165 gigavatčasova, imaćete više od 90 miliona maraka prihoda godišnje na toj elektrani. Od toga će opština Rudo dobijati 650.000 KM, ali i benefit jer bi formirala preduzeće koje bi radilo na održavanju te elektrane, te zaposlila više od 60 radnika – naveo je Petrović, prenosi RTRS.

(SB)

Oznake: Luka Petrović