Politika 18.06.2021.

Petrović: Uvijek ćemo braniti naše svetinje, bez obzira na političke odluke

ČITANJE: 1 minuta

„Usvajanje Rezolucije o navodnom genocidu i zabrani negiranja genocida u Skupštini Crne Gore, podržana glasovima Đukanovićevog DPS-a i dijela vladajućih stranaka, Demokrata i URA-e, izazvala je ogorčenost i razočarenje naroda u Republici Srpskoj, koji je svim srcem podržao demokratske promjene i odlazak Đukanovićevog režima sa vlasti. Ono što je pogubno u ovoj rezoluciji, jeste potreba nezavisne države da se određuje prema stvarima koje se nisu odredile u zemlji u kojoj se desile“, rekla je portparol PDP-a Anja Petrović.

Petrovićeva kaže da Srbima u Republici Srpskoj ovakvi događaji ne smiju nametnuti osjećaj krivice:

„Poštujemo i klanjamo se svakoj žrtvi proteklog rata, ali očekujemo i da srpske žrtve, nevini ljudi stradali u strašnim zločinima, kada-tad, dočekaju pravdu. Moramo biti svjesni da će nametnute rezolucije i kod nas doći na dnevni red i pozivamo sve relevantne faktore da se uključe u proces u kojem ćemo jasno staviti do znanja da bilo šta slično srpski predstavnici u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini neće izglasati bilo gdje i ni po koju cijenu“, kaže
Petrovićeva.

Ona dodaje da je istorijska činjenica da je Republika Srpska nastala 9.1.1992. godine, prije rata koji je Srbima nametnut, potvrđena u Dejtonu i da nikada njeno stvaranje i postojanje ne može biti dovedeno u vezu sa dešavanjima u Srebrenici:

„Kao što je srpski narod u Republici Srpskoj stao uz crnogorsku braću u odbrani svetinja, tako ćemo, bez obzira na političke odluke u Crnoj Gori, uvijek braniti naše svetinje, a jedna od njih je i Republika Srpska“, zaključuje Petrovićeva.

(E.M)

Oznake: Anja Petrović