Biznis 10.01.2023.

Petrović: Vukanović nije kompetentan da govori o energetici, poznat po populističkim pričama

ČITANJE: 3 minute

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske /ERS/ Luka Petrović rekao je da je /nosilac liste “Za pravdu i red”/ Nebojša Vukanović poznat narodu po populističkim pričama, dizanju tenzija, pravljenju slike navodnog spasioca i žrtve u isto vrijeme.

“Sve insinuacije i manipulacije kojima se Vukanović godinama služi su opšte prepoznate i građani Trebinja i Republike Srpske to znaju. Nema djela iza sebe, ali ima jezik, i to je dobro upotrijebio, nažalost. Od 2012. godine do danas oko njega nema istih ljudi koji su tada sa njim krenuli u političku borbu. Svi su vremenom otpadali. On nema partiju nego listu koju formira kada hoće i kako hoće i time zloupotrebljava ljude promovišući svoje slobodarstvo koristeći sve ljude oko sebe”, naglasio je Petrović.

Reagujući na brojne optužbe i uvrede koje je Vukanović iznio na račun rukovodstva ERS-a, te njegovu najavu sutrašnjeg protesta ispred zgrade ERS-a zbog, kako je naveo, kriminalnih radnji u ovoj kompaniji, odluke da Hidroelektrana Mrsovo, u opštini Rudo, pređe u vlasništvo mješovitog holdinga i poskupljenja električne energije, Petrović je rekao za Srnu da je Vukanović opsjednut njegovim likom i da ne sumnja da će se i u narednom periodu baviti njime.

“Vukanović je apsplutno nekompetentan da komentariše bilo šta u vezi sa energetikom. To mogu sa sigurnošću da potvrdim, nema ni diplomu fakulteta, i to je lažirao”, rekao je Petrović i dodao da je Vukanović više puta presuđen za iznošenje neistina, te da će tako proći i ovog puta.

On je naglasio da ERS nije pred privatizaciju i raspad, te da nikada nije bilo više investicionih poduhvata, a sve sa željom za dugoročnom energetskom stabilnošću u vremenima kada u svijetu vlada sve veća energetska kriza i poskupljenja.

“Apsolutno smo opredijeljeni da kupimo koncesije koje su davane a nisu realizovane, već smo nekoliko kupili, i koncesije koje su u toku i nisu završene iz nama nepoznatih razloga. Međutim, ukoliko želite da kupite koncesiju, u ovom slučaju Hidroelektranu Mrsovo u Rudom, morate prvo da uradite procjenu. Potrebna je studija opravdanosti za takav projekat, a studija koju smo mi uradili govori da se ta investicija isplaćuje za manje od 10 godina”, pojasnio je Petrović.

On je upitao da li treba takvu investiciju pustiti da trune i da Srpska dođe u situaciju da kupuje električnu energiju od drugih po neuporevido većim cijenama od domaćih, ili da ima svoju energiju koja će se isplatiti za par godina a koristiće se više od 50 godina.

“Opština Rudo godinama čeka na završetak projekta Hidroelektrane Mrsovo. U to preduzeće moglo bi se zaposliti više od 60 radnika, a opština bi na nivou godine dobijala značajna finansijska sredstva. Zašto ovakav projekat ne bi preuzela Republika Srpska umjesto bilo koje strane države”, upitao je Petrović, ističući da je cilj jedan – napraviti nezavisnu i stabilnu Elektroprivredu Republike Srpske”.

On je dodao da su pri kraju aktivnosti oko hidroelektrana Dabar i Bistrica, vjetroparka Hrgud, solarne elektrane na zubačkom platou, elektrane na Bistrici, te aktivnosti u vezi sa izgradnjom projekata sa Srbijom poput Hidroelektrane Buk Bijela.

Što se tiče povećanja cijena električne energije, Petrović je naveo da su u svim zemljama okruženja uvedene blok tarife, te da je za to Regulatorna komisija za energetiku dala “zeleno svjetlo”.

“Istina je da će računi onima koji budu trošili manje elektripčne energije biti niži, a onima koji troše više od 1.500 kilovatčasova biti viši. ERS rapolaže podacima koji govore da prosječna porodica potroši do 900 kilovatčasova, i to u zimskim mjesecima prilikom grijanja na električnu energiju”, rekao je generalni direktor ERS-a.

(Srna)