Politika 27.05.2021.

PIC zasjeda sljedeće sedmice, na stolu izbor novog visokog predstavnika

ČITANJE: 2 minute

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira Bosne i Hercegovine (PIC) zasjedat će sljedeće sedmice i najave su da bi na toj sjednici mogao biti potvrđen novi visoki predstavnik u našoj zemlji, nasljednik Valentina Inzka.

Nijemac Christian Schmidt (CSU) je jedini kandidat i do sada su sve zemlje, izuzev Rusije dale podršku za njegov dolazak na čelo OHR-a. Rusija se još nije zvanično oglasila, osim stavova da je potrebno raditi na gašenju ureda visokog predstavnika u BiH. Ipak, očekuje se da će Schmidt ipak biti potvrđen, piše Klix.

Ovaj njemački političar trenutno je aktivan u predizbornoj kampanji za septembarske izbore u toj zemlji, s obzirom na to da je ponovo kandidat za Bundestag. Međutim, već ranije je predložen kao jedini kandidat za Inzkovog nasljednika. Ukoliko početkom juna bude izabran za visokog predstavnika, Schmidt će tokom ljeta ili najesen vjerovatno stići u Sarajevo.

Aktuelni visoki predstavnik Valentin Inzko, koji je na službi u BiH već 12 godina, za Federalni radio jučer je kazao da će njegov najsljednik vjerovatno biti izabran prije nego što će domaći političari izmijeniti Izborni zakon.

“Kada je riječ o gospodinu Schmidtu, mom vjerovatnom nasljedniku, mislim da će odluka pasti već slijedećih dana, PIC će o tome raspravljati i Schmidt ima ogromne šanse budući da ga podržavaju sve zemlje PIC-a, osim jedne”, kazao je Inzko.

Ta jedna zemlja je Rusija, ali Inzko vjeruje da će na kraju dati svoj glas kao što su i njega podržali.

“Ja sam spreman da dođe novi visoki predstavnik i ja to pozdravljam i ja sam to tražio. Bio sam dvanaest puta u Njemačkoj, nekoliko puta u Parlamentu, četiri puta u kabinetu kod Angele Merkel i uvijek sam isto rekao: ‘Molim vas da se više angažujete i molim vas da ne zaboravite da je u Sarajevu 20 vojnika iz Čilea, a nijedan Nijemac i to nije normalno’. To navodim samo kao primjer, jer je važno da se evropske sile angažiraju i to se sada desilo i zato mi je drago. Ljudi kažu Inzko sarađuje s nasljednikom. Ne samo da sarađujem, ja to pozdravljam”, istakao je Inzko.

Od novog visokog predstavnika se očekuje da maksimalno konkretizuje rad i sa svoje pozicije otkoči blokade koje su godinama prepreka za brži razvoj i efikasnije reforme u našoj zemlji.

(E.M)