Vijesti 13.08.2016.

Pijani pješaci dužni skoro 100 hiljada maraka

ČITANJE: 2 minute

Pijani pješaci u Republici Srpskoj, kojih je sve više, na osnovu saobraćajnog prekršaja koji su počinili dužni su 97.776 maraka, rekli su u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

 

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUP RS) u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani, udvostručen je broj pijanih pješaka koji su sankcionisani.

“U prvih sedam mjeseci ove godine zbog kretanja po kolovozu pod dejstvom alkohola sankcionisano je 126 pješaka. U istom periodu prošle godine sankcionisan je 61 pješak”, rekli su u MUP-u RS.

U IDDEEA ističu da je lani na teritoriji RS pijanim pješacima izrečeno 149 prekršajnih naloga, a plaćena je samo četvrtina, i to 7.987 maraka.

Predsjednik Udruženja za bezbjednost saobraćaja RS Milenko Jaćimović kaže da je u RS posljednjih godina povećan broj vozača koji upravljaju putničkim i teretnim motornim vozilima u alkoholisanom stanju. On je dodao da je zabilježeno i više pijanih pješaka.

“Očigledno je da kazne nisu urodile plodom. Zatražili smo izmjenu Zakona i povećanje kazni, međutim i ako se usvoji, bojim se da će to biti samo privremena mjera i da će poboljšanje biti vidljivo samo jedan kraći period”, rekao je Jaćimović.

Dodaje da su Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima RS propisane kazne za pješake koji se kreću po kolovozu u alkoholisanom stanju od 100 do 300 maraka.

Jaćimović naglašava da i u najbezbjednijim zemljama po pitanju saobraćaja, nisu samo kazne rješenje problema.

“Potreban je kontinuiran rad u tri segmenta: kažnjavanje, preventivne mjere odnosno kampanje i naučno-istraživački rad. Tek tada će statistike biti pozitivne”, rekao je Jaćimović.

Dug pijanih pješaka u RS koji su počinili saobraćajni prekršaj, prije dvije godine bio je duplo manji i iznosio je 44.427 maraka.

Kacige i telefoni

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH ukida se obaveza nošenja kacige prilikom vožnje bicikla u naselju. Novim zakonom pješacima se zabranjuje upotreba mobilnog telefona i slušalica u ušima dok hoda kolovozom ili ide preko pješačkog prelaza.

Novi Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH predviđa kazne za vozače:

– 100 do 300 KM – nekorišćenje sigurnosnog pojasa,

– 100 do 300 KM – upotreba mobilnog telefona,

– 400 do 1.000 KM – prekoračenje brzine od 30 km/h,

– 400 do 1.000 KM – odbijanje alkotesta,

– 400 do 1.000 KM – prevoz djeteta mlađeg od 12 godina na prednjem sjedištu.

(Glas)