Vijesti 01.09.2016.

Pijani vozači nakon noći u pritvoru: Stariji se kaju, mlade nije briga

ČITANJE: 3 minute

Policijske stanice tokom vikenda pune su vozača koji su iz ko zna kojih razloga vozili pijani i bili zaustavljeni.

Većina ih pokušava da odobrovolji policajce tražeći da im „progledaju kroz prste“, izmišljajući razne izgovore zbog kojih su vozili pijani. Ipak, dobojska policija susrela se i sa jednim nesvakidašnjim slučajem.

Njima je pismo poslao jedan Dobojlija koga su prije nekoliko mjeseci zaustavili. Čovjek je napisao da se kaje, da ga je stid, ali ujedno i zahvaljuje što su ga pijanog isključili iz saobraćaja i priveli u policijsku stanicu.

Istakao je kako za tridesetak godina vozačkog staža nije imao prekršaja i da je zbog toga je zahvalan policajcima koji su ga odveli u zgradu CJB Doboj i zadržali dok se nije otrijeznio.

Po podacima centara javne bezbjednosti u RS, najviše posla sa pijanim vozačima imaju vikendom kada ih najviše bude zadržano da prespavaju u stanici do otrježnjenja.

Policijskim stanicama u Srpskoj zajedničko je da uglavnom posla imaju sa mlađim osobama koje su uhvaćene u povratku iz provoda. Kada ih pijane policija zastavi i kontroliše, u većini slučajeva nisu nasilni. Naprotiv, većina na sve načine traži saosjećanje od policajca, pravdaju se zbog čega su pili, kako su nešto slavili ili imaju problema. Nije rijetko da neko od njih i zaplače.

– Osobe starije životne dobi ponašaju se mirnije i osjećaju sramotu ili kajanje, dok to nije slučaj kod mlađe populacije – kažu u CJB Banjaluka.

U ovom centru na triježnjenju su do sada imali uglavnom osobe koje imaju oko 33 godine. Dobojska policija vikendom zadrži 20 do 30 vozača kojima je izmjereno više od jedan promil alkohola u krvi. Najčešće imaju 20 do 40 godina.

Za samo sedam dana, od 22. do 29. avgusta, kažnjeno je 68 vozača zbog vožnje „pod gasom“, a 19 ih je privredeno jer su imali više od jednog promila.

– Ponašanje zavisi od količine alkohola, ali i kraktera vozača. Važno je znati da se alkotest ne može izmjeniti, a podaci izbrisati – ističe portparol CJB Doboj Ljerka Stanimirović.

Pripadnici CJB Bijeljina u dane vikenda na otrežnjenju zadrže petnaestak osoba od 21 do 30 godina, a većina privedenih u prosjeku ima oko 1,5 promila alkohola. U stanicama na području CJB Istočnog Sarajeva na triježnjenju bude zadržano 7 do 15 osoba. Uglavnom su to vozači u dvadesetim godinama života.

I žene voze pijane

Širom Srpske policija je na otrežnjenje vodila i žene. Ipak, taj broj je mnogo manji u odnosu na broj muškaraca vozača.

Rekorderi

– U najvećem broju slučajeva kod vozača bude izmjereno oko 1,20 promila alkohola. Dosadašnji rekorder u CJB Istočno Sarajevo imao je 3,15 promila – kaže portparolka CJB Istočno Sarajevo Danka Tešić.

Rekorderu u pijanstvu u CJB Doboj izmjereno je skoro 2,8 promila alkohola u krvi, piše EuroBlic.

(blic.rs)