Magazin 30.09.2015.

Pila je 3 šolje zelenog čaja dnevno i ugrozila svoje zdravlje!

ČITANJE: 2 minute
zeleni-caj
Jedna srednjoškolka iz Velike Britanije javila se u bolnicu zbog vrtoglavice, glavobolje, mučnine i strašnih bolova u želucu. Ljekari su prvo posumnjali da infekciju urinarnog trakta i poslali je kući uz prepisan antibiotik. Nakon dvije doze, simptomi su se pogoršali, pa je djevojka morala ponovo da ode u bolnicu. Do tada je već dobila i žuticu, a ljekari su iz toga shvatili da je u riječ o oboljenju jetre.

Posumnjali su na hepatitis, ali djevojka je odgovorno tvrdila da ne pije alkohol i ne uzima droge, kao i da nije putovala u inostranstvo i nikad nije primila transfuziju.

Kada su je doktori ponovo ispitali šta je sve konzumirala, djevojka je priznala da je naručivala kineski zeleni čaj preko interneta, kako bi na taj način pokušala da izgubi kilograme. Nekoliko mjeseci pila je tri šoljice dnevno.

Ali, problem je u tome što mlada djevojka zapravo nije imala pojma šta unosi u organizam, jer je većina sastojaka navedena na kineskom!

Ljekari su joj odmah zabranili da pije čaj i dali joj infuziju i odgovarajuću terapiju, a njenim roditeljima naložili da donesu napitak na ispitivanje.
Ispostavilo se da čaj koji je djevojka pila sadrži sastojak pod nazivom camellia sinensis, vrstu zimzelene biljke od koje se pravio čaj, a koji je kod djevojke izazvao hepatitis.

Nakon kratkog boravka u bolnici, djevojka je puštena na kućno liječenje, a nakon dva mjeseca, njena jetra se oporavila i sada je u normalnom stanju.

Inače, ljekari upozoravaju da je pretjerana konzumacija zelenog čaja više puta povezivana sa bolestima jetre, pa treba strogo paziti na količinu.

Ali, za nesrećni slučaj ove djevojke ne treba kriviti sam čaj, već pesticide i sastojke koji imaju zadatak da utiču na gubitak težine kod korisnika.

(Vecernji.hr)