Biznis 17.08.2016.

Piletina poskupila i do 30 procenata

ČITANJE: 3 minute

Pileće meso poskupjelo je posljednjih dana i do 30 procenata, a na skok cijena najviše je uticao manjak piletine na tržištu.

Potrošači se još nisu oporavili od povećanja cijena svinjetine, a stigao je novi udar na njihov džep.

– Usljed velikih vrućina pilići slabije jedu i sporije rastu, a ima i mnogo uginuća, što je uzrokovalo veću potražnju u odnosu na ponudu – rekla je vođa prodaje u kompaniji “Perutnina Ptuj” Šejla Barić.

Dodala je da kilogram cijelog pileta sada košta oko pet KM, file od 6,50 do sedam KM, krilca su 3,5 maraka, dok su bataci između 3,5 i četiri KM. Podsjetila je da je prije dvadesetak dana cijena pilećih bataka i krilaca bila ispod tri marke, filea oko pet KM, a za kilogram cijelog pileta trebalo je izdvojiti oko tri KM.

Farmer iz Srpca i jedan od članova Udruženja tovljača pilića RS Dušan Simić kaže da su ove trenutne cijene pilećeg mesa i realne.

– Cijelu godinu cijena piletine je sramotno niska, a klaonice bilježe gubitke. U proljeće se najviše isplati tov pilića, a ove godine gubici su bili katastrofalni jer je meso davano u bescijenje – govori Simić.

On je objasnio da većina proizvođača nema direktne koristi od skoka cijena mesa jer se manje-više svi bave tovom pilića za velike klaonice. Međutim, indirektno im se isplati jer će im firme za koje rade tov na vrijeme plaćati usluge.

Vlasnik firme “Živanić DS” Desimir Živanić kaže da cijena piletine već duže vrijeme ne pokriva troškove proizvodnje. On takođe smatra da se skok cijena ne može okarakterisati kao poskupljenje nego vraćanje realne cijene koja će, kako kaže, bar malo vratiti u život peradarsku proizvodnju.

– Problemi u peradarstvu se dešavaju zbog neplanskog uzgoja koji je direktna posljedica manjka komunikacije između proizvođača o potrebama tržišta. Svi hoće da unesu što više mesa na tržište, a to dovodi do nerealnog spuštanja cijena – rekao je Živanić.

Dodao je da sve to utiče na velike gubitke i gašenje peradarske proizvodnje u RS.

Banjalučanka Rajna Dević kaže da nije iznenađena poskupljenjem piletine, ističući da joj je bilo čudno što su cijene do sada bile niske.

– Kad vidim u prodavnicama da kilogram bataka košta 2,80 KM, odmah pomislim da nešto nije u redu sa mesom. Nemoguće da cijena bude tako niska, osim ako to nije staro meso koje je više puta odmrzavano i zamrzavano. Logično je da proizvođači ne mogu imati računicu – rekla je Devićeva.

Svinjetina

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić kaže da je cijena svinja žive vage i dalje u porastu i da trenutno kilogram dostiže tri marke bez PDV-a.

– U posljednjih pet dana cijena je porasla za 30 feninga, a u zadnjih 20 dana 70 feninga ili 30 odsto. Sadašnja cijena je rentabilna i proizvođači mogu nešto da zarade, a ono ranije je bila živa propast – rekao je Maljčić i dodao da je uzrok rasta cijena povećana tražnja zbog turističke sezone.

Cijene piletine u kg

Cijelo pile 4,5 – 5 KM

file       6,50 – 7 KM

krilca     3,5 KM

bataci     3,5 – 4 KM

(Glas)