Magazin 29.12.2015.

Pismo iz Irske: Šta sam naučila nakon dvije godine života u stranoj zemlji

ČITANJE: 3 minute
Irska
Sve ono što ste smatrali da je ‘normalno’, nije nužno normalno u drugim zemljama. Sitnice poput stila oblačenja, odnosa između muškaraca i žena, načina zavođenja, poslovne komunikacije…

Za mene, najveća razlika u poslovnim odnosima koja mi je i nakon dvije godine neobična jeste korištenje imena (a ne prezimena) prilikom obraćanja i upoznavanja sa poslovnim saradnikom/klijentom.

Potpuno mi je neobično, na primjer, starijeg profesora sa univerziteta ‘Trinity’ osloviti sa ‘John’, jer bih ga kod nas iz poštovanja oslovljavala sa ‘Mr. Nolan’. S druge strane, još mi je neobičnije koliko moj sagovornik tokom razgovora ponovi moje ime (‘Hvala ti Ana’, ‘Vidimo se opet Ana’, ‘Drago mi je Ana’. ).

Lijepo je čuti, ali opet pomalo zbunjujuće bez obzira što znam da se prema nekim izvorima preporučuje ponoviti ime sagovornika 3 puta unutar razgovora. Svi moji sagovornici toga se svjesno ili nesvjesno – drže. Lijepo mi je to. Ali ipak bih ponekad voljela da mogu persirati osobe koje poštujem. I da im mogu svima zapamtiti imena.

Iako smo svi različiti, živjeći u stranoj zemlji shvatite da smo isto tako i svi jednaki. Kultura i geni su nam drugačiji, ali sve ono što nas čini ljudima, osjećaji, tuge, strahovi, to je sve isto. Ljudi se dijele na dvije vrste: dobronamjerne i(li) zle.

Selidbom u stranu zemlju niste postali druga osoba. Nakon nekog vremena možete postati bolja ili lošija verzija sebe, ali vi ste i dalje vi. One dubinske vrijednosti koje imate ili nemate u sebi.

Po meni, najbolji znak da ste kvalitetna osoba jest ovaj: Ne omalovažavate (neprestano) domaće ljude, ne trošite sve svoje vrijeme kukajući o vremenu i koliko je u vašoj domovini sve triput bolje.

Povremeni izljevi nezadovoljstva su normalni, ali ako je to konstanta i jedino o čemu razgovarate, možda bi trebali razmisliti o povratku ili stavu prema svijetu oko sebe…

Bolja verzija sebe postanu oni koji na vrijeme prihvate različitosti, zavole neke nove običaje zemlje u koju su doselili, steknu nova prijateljstva, preispitaju svoje dosadašnje stavove, te po potrebi odbace neke stare navike zbog nekih novih i boljih. I ostave sve one kvalitete koje su ponijeli iz domovine.

Suočite se sa svime što vas muči, riješite što se može riješiti i onda udahnite vazduh nove zemlje punim plućima. Osjećaćete se kao da ste skinuli veliki teret i napokon udahnuli osjećaj slobode. Povezaćete ga sa novom sredinom i to će učvrstiti vašu ljubav prema toj zemlji, ali mislim da je taj osjećaj zapravo zbog nas samih, jer smo otvorili neke nove vidike, odbacili neke nametnute okove i postali sretniji u svojoj koži…

S ljudima koji su kao i vi, stranci u novoj sredini, ponekad ćete jako brzo stvoriti neku posebnu vezu, prijateljstvo, neki i ljubav. Ali često ćete te ljude i gubiti iz svog života, jer nisu svi kao vi došli da ostanu. Neki su samo u prolazu, na putu prema nekoj novoj destinaciji. Prihvatićete to, ali nije uvijek lako. Ipak će vaš život obogatiti na način kao rijetki prije…

Isto tako ćete vi obogatiti neke druge ljude samim time što ste ovdje. Naučit ćete ih da gledaju stvari nekim novim očima, ako su pametni, cijeniće to jednako kao što vi cijenite ono što su oni vas naučili.

(Coolklub.hr)