Vijesti 10.11.2015.

“Pitanje srpske baštine staviti na briselski sto”

ČITANJE: 2 minute
branimir stojanovic
Odluka Generalne konferencije Unesko da ne primi Kosovo u tu organizaciju je velika i važna stvar za Srbiju i sada je vreme za otpočinjanje dijaloga.

To je izjavio funkcioner Srpske liste i zamjenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.

– Ovo je velika i važna stvar, ali ne treba sada da nas ophrvaju emocije, već je vrijeme za otpočinajnje dijaloga- rekao je Stojanović za TV Most i naveo da je to važna poruka i za sve koji bi samoinicijativno da pokreću neke slične akcije.

On je poručio da je što pre potrebno sa Prištinom početi dijalog o zaštiti kulturne baštine na Kosovu i to pitanje staviti na sto u Briselu.

Moramo, kako je rekao, da vodimo računa i o zakonu o kulturnom naslijeđu i da se pobrinemo da ti instrumenti brige za kulturno nasleđe “ne odu iz naših ruku”.

Inicijativa Prištine da Kosovo postane član Uneska je bila politička, da Kosovo još na jednom mjestu “ubilježilo svoje ime”, a ne iskrena briga o kulturnom naslijeđu.

Komantarišući ishod glasanja u Unesko, Stojanović je ocijenio da je bilo više onih koji su za dijalog i koji su za to da se takve političke odluke ne sprovode i da je potrebno da se o kulturnom nasleđu i obrazovanju vodi briga na drugačiji način.

– Imali smo i sreće, pored ogromnog truda cijelog državnog vrha- rekao je Stojanović.

On je ocijenio da ne očekuje incidente ugrožavanje bezbjednosti u crkvama i manastirima na Kosovu zbog ishoda glasanja u Unesko.

– Ništa ne bi smjelo da se desi, a ako se desi to će govoriti koliko je situacija loša i da još postoje ljudi koji žele da se ugroze manastiri i da ta baština nestane- rekao je Stojanović.

Kosovski vicepremijer je pozvao sve institucije i međunarodnu zajednicu, Kfor i Euleks da podignu nivo spremnosti zaštite manastira na viši nivo, da se ne bi desilo da “biseri srpske baštine budu ugrožni”.

(Agencije)