“Pitanje srpske baštine staviti na briselski sto”

branimir stojanovic
branimir stojanovic
Odluka Generalne konferencije Unesko da ne primi Kosovo u tu organizaciju je velika i važna stvar za Srbiju i sada je vreme za otpočinjanje dijaloga.

To je izjavio funkcioner Srpske liste i zamjenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.

– Ovo je velika i važna stvar, ali ne treba sada da nas ophrvaju emocije, već je vrijeme za otpočinajnje dijaloga- rekao je Stojanović za TV Most i naveo da je to važna poruka i za sve koji bi samoinicijativno da pokreću neke slične akcije.

On je poručio da je što pre potrebno sa Prištinom početi dijalog o zaštiti kulturne baštine na Kosovu i to pitanje staviti na sto u Briselu.

Moramo, kako je rekao, da vodimo računa i o zakonu o kulturnom naslijeđu i da se pobrinemo da ti instrumenti brige za kulturno nasleđe “ne odu iz naših ruku”.

Inicijativa Prištine da Kosovo postane član Uneska je bila politička, da Kosovo još na jednom mjestu “ubilježilo svoje ime”, a ne iskrena briga o kulturnom naslijeđu.

Komantarišući ishod glasanja u Unesko, Stojanović je ocijenio da je bilo više onih koji su za dijalog i koji su za to da se takve političke odluke ne sprovode i da je potrebno da se o kulturnom nasleđu i obrazovanju vodi briga na drugačiji način.

– Imali smo i sreće, pored ogromnog truda cijelog državnog vrha- rekao je Stojanović.

On je ocijenio da ne očekuje incidente ugrožavanje bezbjednosti u crkvama i manastirima na Kosovu zbog ishoda glasanja u Unesko.

– Ništa ne bi smjelo da se desi, a ako se desi to će govoriti koliko je situacija loša i da još postoje ljudi koji žele da se ugroze manastiri i da ta baština nestane- rekao je Stojanović.

Kosovski vicepremijer je pozvao sve institucije i međunarodnu zajednicu, Kfor i Euleks da podignu nivo spremnosti zaštite manastira na viši nivo, da se ne bi desilo da “biseri srpske baštine budu ugrožni”.

(Agencije)

UZ MOTO “NE NASEDAJ, SEDI”: Nastavljeni protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije, koji se održavaju zbog nezadovoljstva načinom na koji se država bori protiv epidemije virusa korona, nastavljaju se i večeras, javljaju srpski mediji. Ispred Skupštine Srbije građani i dalje, oko 20 sati, mirno protestuju sjedeći, uz moto: “Ne nasedaj, sedi”. Tako oni koji su već posjedali ispred Skupštine onima

DVODNEVNA POSJETA PARIZU: Vučić se sastao sa Makronom uoči video-samita posvećenog Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Parizu, sastao se večeras sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom. U centru pažnje razgovora dvojice lidera iza zatvorenih vrata je dijalog Beograda i Prištine, a, kako je najavljeno, razgovaraće i o evropskom putu Srbije, bilateralnim odnosima dvaju zemalja, pandemiji virusa korona, prenose agencije. Poslije sastanka dvaju delegacija,

ŠAPIĆ: Srbi, ne dižite ruku jedni na druge

Predsjednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić saopštio je danas da svako ima pravo na protest, ali da onaj ko ugrožava bezbjednost građana mora biti procesuiran i pozvao građane Srbije da ne dižu ruku jedni na druge “a naročito ne jer to nekome spolja odgovara”. Šapić je u objavi na Fejsbuku istakao da se strani državljani

ZVANIČNO: Potvrđena šampionska pozicija rukometaša Borca nakon prekida sezone

Konačno je donesena odluka o kraju aktuelne sezone u Premijer ligi BiH, koja je prekinuta pandemijom korona virusa. Banjalučki Borac M:tel potvrđen je kao novi šampion, a u evro-kupovima još će nastupati Gračanica i visočka Bosna, prenosi Glas Srpske. Što se tiče ispadanja, igraće se mini liga, u kojoj će nastupiti Goražde, Iskra, Krivaja i

JEZIČKI SPOR: Direktor bh. agencije izvrijeđao ministarku jer ga je nazvala “ravnateljem”

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Enver Halilović verbalno je danas nasrnuo na ministarku civilnih poslova BiH Ankicu Gudeljević na početku sastanka o unapređenju procesa akreditacije visokoškolskih ustanova u Brčko distriktu, saopštilo je ovo ministarstvo. Sastanku u organizaciji ovog ministarstva su, pored Halilovića, prisustvovali i predstavnici Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko

PU PRIJEDOR: Banjalučanin osumnjičen da nije plaćao poreze i doprinose za 32 radnika

Protiv Banjalučanina Z.B. prijedorska policija podnijela je izvještaj zbog sumnje da nije uplatio obaveze po osnovu poreza i doprinosa na lični dohodak za 32 radnika. Njega sumnjiče za povredu osnovnih prava radnika, pišu Nezavisne. “Osumnjičenom Z.B. na teret je stavljeno da, kao odgovorno lice društva ograničene odgovornosti sa sjedištem u Prijedoru, za period od novembra