“Pitanje srpske baštine staviti na briselski sto”

branimir stojanovic
branimir stojanovic
Odluka Generalne konferencije Unesko da ne primi Kosovo u tu organizaciju je velika i važna stvar za Srbiju i sada je vreme za otpočinjanje dijaloga.

To je izjavio funkcioner Srpske liste i zamjenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.

– Ovo je velika i važna stvar, ali ne treba sada da nas ophrvaju emocije, već je vrijeme za otpočinajnje dijaloga- rekao je Stojanović za TV Most i naveo da je to važna poruka i za sve koji bi samoinicijativno da pokreću neke slične akcije.

On je poručio da je što pre potrebno sa Prištinom početi dijalog o zaštiti kulturne baštine na Kosovu i to pitanje staviti na sto u Briselu.

Moramo, kako je rekao, da vodimo računa i o zakonu o kulturnom naslijeđu i da se pobrinemo da ti instrumenti brige za kulturno nasleđe “ne odu iz naših ruku”.

Inicijativa Prištine da Kosovo postane član Uneska je bila politička, da Kosovo još na jednom mjestu “ubilježilo svoje ime”, a ne iskrena briga o kulturnom naslijeđu.

Komantarišući ishod glasanja u Unesko, Stojanović je ocijenio da je bilo više onih koji su za dijalog i koji su za to da se takve političke odluke ne sprovode i da je potrebno da se o kulturnom nasleđu i obrazovanju vodi briga na drugačiji način.

– Imali smo i sreće, pored ogromnog truda cijelog državnog vrha- rekao je Stojanović.

On je ocijenio da ne očekuje incidente ugrožavanje bezbjednosti u crkvama i manastirima na Kosovu zbog ishoda glasanja u Unesko.

– Ništa ne bi smjelo da se desi, a ako se desi to će govoriti koliko je situacija loša i da još postoje ljudi koji žele da se ugroze manastiri i da ta baština nestane- rekao je Stojanović.

Kosovski vicepremijer je pozvao sve institucije i međunarodnu zajednicu, Kfor i Euleks da podignu nivo spremnosti zaštite manastira na viši nivo, da se ne bi desilo da “biseri srpske baštine budu ugrožni”.

(Agencije)

NOVA POSLOVNA ZONA: Uskoro licitacija za prvu parcelu

Za prodaju prve parcele u novoj poslovnoj zoni “Jelšingrad” uskoro će biti raspisan javni poziv, nakon što je na zadnjoj sjednici Skupštine grada donesena odluka o prvoj licitaciji za prodaju oko 20.000 kvadrata namjenjenih za izgradnju privrednih objekata u toj zoni. Kako ističu u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, već vlada veliko

“KOSMOS” PRIPAO DNS-u: Nedeljko Milaković dolazi na funkciju direktora banjalučke fabrike?

Nedeljko Milaković, raniji poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske i sadašnji funkcioner Demokratskog narodnog saveza, biće novi direktor fabrike “Kosmos” u Banjaluci, odlučio je Gradski odbor DNS-a, koji je u koalicionoj raspodjeli dobio ovo preduzeće, saznaje opcija.net. U Gradskom odboru  DNS-a, kako ističu naši izvori, nisu posebno zadovoljni činjenicom da su dobili mogućnost

VANDALIZAM Zapalio plato spomenika na Banj brdu

Vedran Grahovac (18) iz Banjaluke uhapšen je zbog sumnje da je tokom vikenda oštetio spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu u Banjaluci, saznaje Srpskainfo.  Grahovac je osumnjičen da je spomenik posuo zapaljivom materijom i zatim zapalio stepenice. On je sve to snimio i snimak stavio na „Instagram“, a policija je ubrzo saznala za to i

PREDUZETNICE U SRPSKOJ: Usuditi se, to je cijena uspjeha

Baviti se preduzetništvom u Republici Srpskoj prilično je veliki izazov, a ukoliko ste žena, on je još veći. Međutim, prema riječima nekih od najuspješnijih, do cilja se teško dolazi prečicom, pa je savladavanje brojnih prepreka uslov za uspjeh. Desanka Drašković, koja je već godinama na čelu kompanije “Etna” iz Istočnog Sarajeva, koja se bavi transportom,

Javno vođenje kroz izložbu Mladena Miljanovića u Kamenoj kući

U Kamenoj kući na Tvrđavi Kastel danas, 23. septembra u 18 časova biće organizovano javno vođenje kroz izložbu „ARPERTA FENESTRA“ („PROZOR U SVIJET“) banjalučkog umjetnika Mladena Miljanovića. Posjetioce će kroz izložbu voditi autor.