“Pitanje srpske baštine staviti na briselski sto”

branimir stojanovic
branimir stojanovic
Odluka Generalne konferencije Unesko da ne primi Kosovo u tu organizaciju je velika i važna stvar za Srbiju i sada je vreme za otpočinjanje dijaloga.

To je izjavio funkcioner Srpske liste i zamjenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.

– Ovo je velika i važna stvar, ali ne treba sada da nas ophrvaju emocije, već je vrijeme za otpočinajnje dijaloga- rekao je Stojanović za TV Most i naveo da je to važna poruka i za sve koji bi samoinicijativno da pokreću neke slične akcije.

On je poručio da je što pre potrebno sa Prištinom početi dijalog o zaštiti kulturne baštine na Kosovu i to pitanje staviti na sto u Briselu.

Moramo, kako je rekao, da vodimo računa i o zakonu o kulturnom naslijeđu i da se pobrinemo da ti instrumenti brige za kulturno nasleđe “ne odu iz naših ruku”.

Inicijativa Prištine da Kosovo postane član Uneska je bila politička, da Kosovo još na jednom mjestu “ubilježilo svoje ime”, a ne iskrena briga o kulturnom naslijeđu.

Komantarišući ishod glasanja u Unesko, Stojanović je ocijenio da je bilo više onih koji su za dijalog i koji su za to da se takve političke odluke ne sprovode i da je potrebno da se o kulturnom nasleđu i obrazovanju vodi briga na drugačiji način.

– Imali smo i sreće, pored ogromnog truda cijelog državnog vrha- rekao je Stojanović.

On je ocijenio da ne očekuje incidente ugrožavanje bezbjednosti u crkvama i manastirima na Kosovu zbog ishoda glasanja u Unesko.

– Ništa ne bi smjelo da se desi, a ako se desi to će govoriti koliko je situacija loša i da još postoje ljudi koji žele da se ugroze manastiri i da ta baština nestane- rekao je Stojanović.

Kosovski vicepremijer je pozvao sve institucije i međunarodnu zajednicu, Kfor i Euleks da podignu nivo spremnosti zaštite manastira na viši nivo, da se ne bi desilo da “biseri srpske baštine budu ugrožni”.

(Agencije)

DOBOJ: Osnovan PDP 1999, za predsjednika izabran Siniša Đorđević

U Doboju je večeras održana Osnivačka skupština PDP-a 1999, a za predsjednika stranke izabran je Siniša Đorđević. Đorđević je rekao da je PDP 1999 partija lijevog centra koja nije osnovana da bi bila vlast već njen korektor. On kaže da će ova stranka biti kohezioni faktor u političkom životu u okolnostima kada su partije koje

BRANKOVIĆ: Borimo se, ali igračima pada moral

Finansije su ponovo jedna od glavnih tema u Rukometnom klubu Borac, trenutno vodećem timu u Premijer ligi BiH. Nije tajna da postoje dugovanja prema igračima, ali direktor Vladimir Branković uvjerava da čelnici kluba rade na poboljšanju finansijske situacije.

Akademija umjetnosti i Univerzitet bogatiji za 2.500 knjiga

U Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci danas su otvoreni legati akademika Vojislava Koraća iz Beograda i profesora Miljka Šindića iz Banjaluke, čime su ova visokoškolska ustanova i cijeli Univerzitet postali bogatiji za 2.500 knjiga. Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da je otvaranje ova dva legata organizovano u okviru manifestacija povodom 44 godine

DODIK I VULIN U DRVARU: U novom pogonu “Jumka” posao za 100 radnika

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da intenzivna rekonstrukcija objekta novog proizvodnog pogona “Jumka” u Drvaru garantuje da će do kraja godine biti otvoren i zaposliti 100 radnika. “Ovo je u ovakvim uslovima važna vijest ne samo za Drvar, već za cijelu BiH, pogotovo jer vidim raspoloženje da se ovi radovi na vrijeme

U subotu u Banjaluci počinje “Kestenburg”

Festival studentskih pozorišta “Kestenburg” biće održan u Banjaluci od subote do srijede, 16. do 20. novembra, a proteći će u znaku umjetničkog rukopisa reditelja Nikole Kolje Pejakovića, najavili su danas organizatori. Na Festivalu, koji organizuje Banjalučko studentsko pozorište, biće prvi put odigrane tri predstave iz SAD, Južne Koreje i Bugarske, a na otvaranju u Banskom