Magazin 30.11.2017.

Pjesma iz Srpske putuje širom Evrope

ČITANJE: 1 minuta

Mladi banjalučki kompozitor Dalibor Đukić, koji je i prvi doktor kompozicije u Republici Srpskoj, svojim djelima osvaja scene širom Evrope.

Do kraja godine pet Đukićevih kompozicija biće premijerno izvedeno u Detmoldu, Beogradu, Nikšiću, Sarajevu, Gradišci, Prijedoru, Tesliću…

Na 26. međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu nedavno je zaživjela kompozicija „Prvi duvački kvintet“, koju takođe Đukić potpisuje.

– Kompozicija „Fidgetdž“ biće uskoro izvedena u Detmoldu, u Hochschule fur Musik. Djelo „Igra koraka“ posvetio sam banjalučkom ansamblu „Bandoneon skver“, a „Fiero“, banjalučkom kvartetu flauta „Flutete“ – kaže Đukić.

Dodaje da uskoro očekuje premijerno izvođenje kompozicija „Duo Lagrimas“ i „Duo Fantastico“ u Sarajevu.

– Obje kompozicije izvešće prof. Danijela Gazdić-Kljajić, sa kojom imam izvanrednu saradnju, koja mi je već nedavno premijerno izvela kompoziciju „Skomraska igra“, za harmoniku solo – priča Đukić.

Nastavlja da je za flautistkinju Aleksandru Kopić napisao djelo „Ad Libitum“, a ona će na koncertnoj turneji zajedno sa saksofonistom Srđanom Paunovićem izvesti i Đukićevu kompoziciju „Duo Imperioso“.

-U pripremi je i kompozicija posvećena harmonikašu Stefanu Ćehi i Simfonijskom orkestru Mostar, pod nazivom „Balkan Eroico “. Inspirisana je folklorom, jer kako folklorna tradicija intenzivno živi u meni i svakodnevno me bogati svojim ljepotama, nastojim da joj se sa izuzetnom vjernošću odužim – ističe Đukić, napominjući da u svojoj muzičkoj radionici vrijedno stvara nova djela.

Horski susreti

Kompozicija Dalibora Đukića „Sensibile“ premijerno je izvedena na nedavno održanom 22. interregionalnim omladinskim horskim susretima u Ohzenhauzenu, na Državnoj akademiji za muzičku omladinu savezne njemačke pokrajine Baden Virtemberg.

(Glas Srpske)