Magazin 29.05.2021.

PJESME POZNATIH U UDŽBENICIMA U SRBIJI: Pred đacima “Lipe cvatu” i “Buđenje ranog proleća”

ČITANJE: 1 minuta

Poslije tri pjesme Đorđa Balaševića, u udžbenik za osnovne škole u Srbiji ući će i kompozicije “Buđenje ranog proleća” grupe “Bajaga i Instruktori”, te “Lipe cvatu” sastava “Bijelo dugme”.

Osim toga, udžbenik će sačinjavati i djela brojnih inostranih bendova i solo umjetnika iz svih žanrova.

Maja Sokolović Ignjačević, jedan od četiri autora ovog udžbenika, rekla je za “Novosti” da je Balašević bio kantautor najbliži Bobu Dilanu te da je normalno da se njegove pjesme nađu u udžbenicima.

Bajaga je istakao da “Buđenje ranog proleća” nije najbolja pjesma u njegovoj karijeri, ali da je zgodna za sviranje na klaviru.

– U pesmi se spominju gotovo svi instrumenti iz orkestra, bubanj, violončelo, ženski i muški glasovi. Ima veze sa klasičnom muzikom pa je to, pretpostavljam, razlog zašto se “Klet” odlučio baš za nju – rekao je Bajaga.

U udžbenik će ući i pjesma “Pevam danju, pevam noću” Branka Radičevića, “Anđelina, zumba, zumba” Radmile Karaklajić te pjesme “Devojko mala” i “Zaljubljena tinejdžerka” beogradske grupe “Vampiri”, kao i numera “Najlepše želje” benda “Zemlja gruva”. Kada je riječ o stranim izvođačima, na listi su Ališa Kiz i Bili Ajliš.

(N.S)