Magazin 11.04.2016.

Pjesme proljeća koje će oboriti top-liste

ČITANJE: 2 minute
muzika proljece
Sastav “Pet Shop Boys” objavio je album pod nazivom “Super”, koji je trinaesto studijsko izdanje britanskog sint pop dua. Najavni singl “The Pop Kids” objavljen je prije mjesec dana, a publiku i kritiku je prijatno iznenadio elektronskim zvukom u stilu devedesetih.

Iako su obožavaoci od sastava “Pet Shop Boys” navikli da svako novo izdanje nosi i reizdanje njihovih starih hitova, ovaj materijal će biti potpuno nov. Osam godina je prošlo od debitantskog albuma sastava “The Last Shadow Puppets”, koji je muzički projekat Aleksa Tarnera, frontmena benda “Arctic Monkeys”, i Majlsa Kejna iz benda “The Rascals”.

Novo studijsko izdanje koje ovaj bend predstavlja publici ovog proljeća je album “Everything You've Come To Expect”. Novi zvuk prati uticaj šezdesetih i sedamdesetih godina. Francusko-američki duo “M83” donosi novo izdanje pod nazivom “Junk”.

Ovaj sastav već dugo, aktivno stvara muziku, a nastupali su i s muzičkim zvijezdama poput “Depeche Mode”, “The Killers” i “Kings of Leon”. Ipak, pravi uspjeh stigao je s njihovim albumom “Hurry Up, We're Dreaming” iz 2011. godine. Pi Džej Harvi donosi novo izdanje pod nazivom “The Hope Six Demolition Project”.

Novi album snimljen je prošle godine u sklopu projekta “Recording in Progress”, koji se sastojao od niza nastupa uživo u londonskoj “Somerset House” dvorani u kojoj je učestvovala i publika, te time učinila ovo izdanje živim albumom. Prepoznatljiv vokal sjajnih “Antony & The Johnsons, Antony Hegarty” upustio se u svoj novi solo projekat “Anohni” i spreman je za samostalan album, koji izlazi ovog maja. Ranije je već predstavio singl “4 Degress”, a nedavno je objavio i video-spot za pjesmu “Drone Bomb” s Naomi Kembel u glavnoj ulozi, dok se Rikardo Tisci potpisuje kao kreativni direktor spota.

Album je vrlo sličan i prethodnoj estetici jedinstvenog Antonija, samo ovaj put sa više sintetskih zvukova i naglašenim efektima ritam mašine. “Kygo” donosi svoje novo izdanje pod nazivom “Cloud Nine”. Ova “Youtube” i “Soundcloud” zvijezda konačno će okupiti sve svoje dosadašnje hitove na albumu.

Mladi Norvežanin proslavio se brojnim remiksevima poput “I See Fire” Eda Širana, ali i svojim autorskim pjesmama poput “Stole the Show”. Slučajno proslavljena YouTube zvijezda predstavnik je tzv. tropical house pokreta, a prošle godine nijedan veći svjetski festival nije prošao bez njega.

Njegov prvi debitantski album “Cloud Nine” izlazi u maju.

(Elle)