Magazin 28.03.2018.

PJESNIK ALEKSA JANKOVIĆ: Ideje koje opsjedaju ispisane kroz Crnu riječ

ČITANJE: 2 minute

Nakon prošlogodišnje “Pjesmarice za Kočića”, mladi pjesnik iz Banjaluke Aleksa Janković dobio je još jedno vrijedno priznanje i to nagradu “Čučkova knjiga” za zbirku poezije “Crna riječ”. 

Nagrada mu je pripala jednoglasnom odlukom tročlanog žirija i uručena na centralnoj svečanosti 10. “Čučkovih književnih susreta”.

Nagrada “Čučkova knjiga” dodjeljuje se u bilo kom od književnih žanrova u kojima je stvarao Branko Čučak, a Janković nije krio koliko mu znači ovo priznanje.

– Nagrada mi zaista puno znači. Čučak se smatra jednim od najboljih pjesnika naše regije, a ja sam kroz svoje pjesničko sazrijevanje razvio veliku ljubav za ovog pjesnika. Veoma sam oduševljen organizacijom i direktoricom Narodne biblioteke “Branko Čučak” čiji entuzijazam održava priču o Branku Čučku već posljednjih deset godina. Prijatelji i rodbina su oduševljeni i ponosni zbog mog uspjeha. Preplavljen sam čestitkama, ali često čujem ono: “Nemoj da ti udari u glavu”. Nadajmo se da neće – kazao je Janković.

Nagrađena zbirka “Crna riječ” posvećena je dimu cigarete, nepročitanim pjesmama i neprospavanim noćima. Izašla je prošle godine u izdanju Književne zajednice “Vaso Pelagić” iz Banjaluke.

– Uslov za nagradu je bio pjesnički prvenac izdat u prošloj godini. Želja organizatora je bila prvenstveno afirmacija mladih autora – istakao je Janković.

U srednjoškolskim danima pisao je za školski časopis “Orfej”. To je bio period otkrivanja i sazrijevanja do objave prve zbirke.

– Morao sam isfiltrirati iz sebe ideje koje su me opsjedale. U ovoj zbirci su objedinjene pjesme koje su nastale u neobičnim životnim trenucima. Za “Crnu riječ” sam se odlučio prema istoimenoj pjesmi unutar zbirke. Crnu ne gledam kao nešto negativno, nego kao nešto u čemu se svjetlost najbolje reflektuje i kao osnovu svih boja. Budući da je ovo moja osnova, moj prvenac, naslov je upravo iz tih razloga – rekao je Janković.

Inspiracija

Inspiraciju za pjesme Janković je, kako kaže, izvlačio iz samog života i susreta koji djeluju snažno na čovjekovu dušu. Od oca je naslijedio “kaput i rokenrol”, a od majke “ljubav i tužne oči”. Pomoglo mu je probijanje iz ustaljene forme, a pjesnički put mu se ukazao “k'o snenom proroku božansko obećanje”.

– Uvijek pišem i uvijek ima nešto novo. Posebno sam sad ušao u prevode poezije. Imam dosta poezije na oba “radna” jezika, a, evo, ogrezao sam malo u prozu, pa ćemo vidjeti dalje. Promocije planiram na proljeće – kazao je Janković.

(Glas Srpske)