Magazin 13.10.2022.

Pjesnik Slobodan Jović na književnoj tribini u Studentskom pozorištu

ČITANJE: 2 minute

Književna tribina Udruženja književnika RS peti put u tekućoj godini biće održana u petak uveče (14. oktobar) sa početkom u 19 časova na Podrum sceni Studentskog pozorišta u Gospodskoj ulici, a banjalučka publika, ovaj put, družiće se sa pjesnikom Slobodanom Jovićem.

Tribina će biti održana sa fokusom na knjigu “Isusov trn” koju je Jović prošle godine objavio u izdanju Srpske književne zadruge iz Beograda, a koja je nagrađena nagradom “Jefimijin vez”.

“Poeziju Slobodana Jovića već su primetili i pohvalili – kritičari, žiriji, čitaoci. Njegova imaginacija pronalazi pesmu i na očekivanim i na neočekivanim mestima. Njegova duhovitost prelazi u originalnu pesničku filozofiju. Velika nada našeg novog pesništva, s ovom knjigom, postaje zbilja”, stoji u opisu knjige “Isusov trn”.

Sam Jović otrkriva da je knjiga podijeljena u tri ciklusa.

“Pjesnička knjiga Isusov trn sklopljena je iz tri ciklusa: Isusov trn, Pripjat i Meso. U ciklusu Pripjat su uglavnom pjesme o rušenju, stradanju i ratovima. Pisao sam ga sa iskustvom ovdašnjih sukoba, a naslov Pripjat trebalo je da asocira na blizinu katastrofe i apokalipse. Tu je i ciklus Meso, u kome sam pokušao da posredstvom mesa, kao globalne metafore, posvjedočim nešto o vremenu u kojem živimo”, rekao je Jović.

Slobodan Jović, rođen je u Tuzli 1984. godine. Živi u selu Tobut, u opštini Lopare, na planini Majevici. Objavio je knjige poezije “Reči o očovečenju”, “Prostor molitve”, “Privid lebdenja”, “Podneblje”, “Strah od savršenstva” i “Isusov trn”. Dobitnik je Godišnje nagrade Udruženja književnika Republike Srpske, nagrade Zadužbine “Branko Ćopić” pri Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, “Slova Podgrmeča”, “Pera Despota Stefana” i “Jefimijinog veza”.

Radi kao učitelj, bavi se poljoprivredom, glavni i odgovorni je urednik časopisa “Bokatin dijak”. Na Književnoj tribini Udruženja književnika Republike Srpske ove godine predstavljene su nove i nagrađivane knjige Ranka Pavlovića, Anđelka Anušića, Karla Astrahana, Gordane Jež Lazić, a promovisana je i izdavačka djelatnost pomenutog udruženja.

Književnu tribinu vodi Milan Rakulj.

(SB)

Oznake: Slobodan Jović