Politika 09.09.2015.

Pjevač: Nema stvarne političke volje da se procesuiraju zločinci

ČITANJE: 2 minute
dragan pjevac

Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač ocijenio je danas da u Hrvatskoj nema stvarne političke volje da se procesuiraju oni koji su počinili zločine nad Srbima prije više od dvije decenije.

– Nepriznavanje zločina počinjenih nad Srbima danas, kako smo svedoci, prate tragovi rehabilitacije ustaštva i fašizma- rekao je Pjevač novinarima ispred crkve Svetog Marka u Beogradu, uoči parastosa stradalima tokom agresije hrvatske vojske na Medački džep prije 22 godine.

On je ocijenio da pojava kukastog krsta i inicijative za obnavljanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni” ne mogu nikome ništa dobro donijeti, a Hrvatska se mora suočiti sa počinjenim zločinima, a “Medački džep” je jedan od najstrašnijih.

Pjevač je podsjetio da je prilikom tog napada kod Gospića ubijeno 88 osoba srpske nacionalnosti, od kojih 36 civila. Među ubijenima je i 17 žena, kao i njegova majka.

– Za počinjene zločine niko do danas nije osuđen, naprotiv svjedoci smo da hrvatski ministar /branitelja Predrag/ Matić predlaže da se uvede medalja `Medački džep`- istakao je Pjevač.

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta ocijenio je da u Hrvatskoj postoje dvostruki standardi i kada je riječ o suđenju za ratne zločine i u odnosu prema žrtvama.

– Tako se srpske žrtve negiraju i minimalizuju, a hrvatske glorifikuju. Nema ni spremnosti da se donese zakon kojim bi bilo omogućeno da se članovi porodica stradalih Srba novčano obeštete, niti spremnosti da takvim pravnim aktom žrtve i porodice stradalih dobiju bar moralnu satisfkaciju- rekao je Linta, uz napomenu da je stanje u Hrvatskoj danas generalno loše.

Mile Rajčević iz Divosela kod Gospića koji je došao da prisustvuje parastosu u Beogradu rekao je novinarima da je u tom pogoromu stradalo 30 stanovnika Divosela, a bilo je dosta stradalih i u Čitluku i okolnim selima.

– Danas jedino ruševine i groblja govore da se tamo nekada živjelo. Preko ljeta neko i dođe da obiđe groblja a pomenuta sela su skoro bez življa- rekao je Rajčević.

(Agencije)