Vijesti 07.03.2016.

Pjongjang zaprijetio preventivnim nuklearnim udarom

ČITANJE: 1 minuta
eksplozija
Sjeverna Koreja zaprijetila je danas “preventivnim nuklearnim udarom pravde” protiv SAD i Južne Koreje, ukoliko te dvije zemlje sprovedu za danas planirane zajedničke vojne vježbe.

Pjongjang tvrdi da su vježbe, koje su započele danas i trebalo bi da traju do kraja aprila, zapravo “probe za invaziju”, prenosi AP.

Sjvernokorejski nacionalni odbor za odbranu zaprijetio je napadima, tvrdeći da neprijatelji Pjongjanga žele da “naruše dostojanstvo, suverenitet i vitalna prava” Sjeverne Koreje.

– Ako sada pritisnemo dugmad da uništimo neprijatelje, sve osnove provokacija će se u trenutku svesti na more plamena i pepela- navodi se u saopštenju nacionalnog odbora za odbranu Sjeverne Koreje.

Odgovarajući na prijetnju Pjongjanga, portparol južnokorejskog Ministarstva odbrane Mun Sang Gjun rekao je danas da Sjeverna Koreja mora da se uzdrži od “naglih, destruktivnih aktivnosti”.

Ovakve prijetnje su tipične za sjevernokorejskog lidera Kim DŽong Una, otkako je preuzeo vlast nakon očeve smrti u decembru 2011. godine.

(Agencije)