Vijesti 15.11.2017.

Plaćali pansion, dobili stolicu? Majkama naplaćivan boravak u bolnici uz bolesnu djecu

ČITANJE: 2 minute

Na najavu FZO da će u UKC uputiti vanrednu kontrolu da se vidi zašto je naplaćivana pratnja roditeljima koji su bili uz djecu na liječenju, iz banjalučke bolnice poručuju da nemaju ništa protiv toga.

Dok u UKC naglašavaju da su na raspolaganju svim vanrednim i redovnim kontrolama koje sprovode nadležne institucije, iz FZO pozivaju osiguranike da prijave ovakave pojave.

– Utvrdićemo zbog čega je naplaćivana pratnja roditelja uz dijete za vrijeme bolničkog liječenja iako Fond u potpunosti snosi te troškove kada je pratnja potrebna, što je propisano i našim pravilnikom koji je na snazi niz godina – naglašavaju u FZO.

Upozoravaju da su bolnice dužne da poštuju prava osiguranika, a jedno je i pravo na pratioca.

– To nema nikakve veze sa ugovorom kojeg bolnice potpisuju sa Fondom. Napominjemo da boravak koji plaćamo za roditelje podrazumeva pansion, a ne „stolicu“, tako da pozivamo sve roditelje da nam se jave, u slučaju da ne dobiju ono što Fond za njih plaća bolnici. Dakle, ne stoje konstatacije da je FZO kriv što se majkama u UKC plaćao boravak uz dete, nego je riječ o kršenju prava osiguranika – ističu u Fondu.

Objašnjavaju da u potpunosti finansiraju smještaj za majku kada je dojenje jedini način prehrane djeteta.

– Finansiramo i smještaj za jednog roditelja ili staratelja djeteta koje ima teškoće u razvoju i kada se o tome poseduje odgovarajuće rešenje nadležnog organa, te kada za dijete mlađe od šest godina postoje medicinske indikacije koje ukazuju da je neophodna pratnja – kažu u Fondu.

U narednom periodu biće sprovedene kontrole i u drugim bolnicama, iako, kako ističu u FZO, ova pojava nije uočena u drugim zdravstvenim ustanovama.

Iz UKC su istakli da posluju u skladu sa zakonskom regulativom, ali nismo dobili odgovor na pitanje u kojim situacijama su naplaćivali roditeljima boravak u bolnici, te koliko je, po ovom osnovu, naplaćeno od početka godine.

Prevazići probleme

Vlado Đajić, v. d. direktora UKC, izjavio je nedavno da će ova ustanova do kraja 2017. omogućiti besplatan boravak majkama, koje žele za budu uz djecu tokom liječenja. Naglasio je da tada ističe „sporni ugovor sa FZO“.

– UKC je u nezavidnom položaju zbog nepovoljnog ugovora koji ima sa FZO. Uložićemo sve napore da ovaj i slični problemi zajednički budu prevaziđeni – poručio je Đajić.

(EuroBlic)