Vijesti 23.03.2016.

“Plaćam za prevođenje diplome sa srpskog na srpski”

ČITANJE: 1 minuta

diploma-brcko-nostrifikacija-atv

Zoran Jovanović, diplomu prostornog planera, stečenu na Geografskom fakultetu u Beogradu, morao je da nostrifikuje, da bi konkurisao za posao u Brčkom.

Iako ima upisano državljanstvo Republike Srpske koja priznaje diplome iz Srbije morao je da nostrifikuje diplomu u Sarajevu i to sve plati 200 maraka.

– Znači, bez obzira što si se opredijelio za entitet, ti moraš, u ovom slučaju, da izvršiš nostrifikaciju. Znači, ta priča ne važi. Ja praktično vršim prevođene diplome sa srpskog na srpski i plaćam još za to- kazao je Zoran Jovanović, diplomirani prostorni planer.

Iz brčanske vlade godinama najavljuju da će nostrifikacija biti moguća i u distriktu. Iako je zakon donesen prije godinu , a pravilnik tek prije nekoliko dana, nostrifikacija diploma u distriktu nije zaživjela jer nije formirana komisjja koja će obavljati ovaj posao. Dok se to ne uradi ispaštaće diplomci.

– Svi, bez obzira na državljanstvo, moraju vršiti nostrfikaciju diploma. Moj lični stav da su time oštećeni državljani Republike Srpske koji žive u Brčkom. Ali, na žalost, zakonodavac je tako rekao, dakle, da se u Brčko distriktu primjenjuju zakoni Brčko distrikta i Zakoni BiH- rekao je Slobodan Ristić, v.d. šefa Odjelejnja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta.

Prema obećanjima nadležnih čitav posao oko besplatne nostrifikacije diploma u Distriktu trebalo bi da bude završen u narednih nekoliko mjeseci. Do tada Brčaci, koji su svoje diplome stekli na nekom od univerziteta izvan granica BiH mogu samo da biraju da li će diplome da nostrifukuju u Sarajevu, Mostaru ili Orašju i na to potroše nekoliko stotina maraka.

(Atv)