Vijesti 06.02.2018.

Plaćanje parkinga u još tri banjalučke ulice

ČITANJE: 3 minute

Grad će ove godine povećati broj parkinga sa naplatom mjesta na nekoliko novih lokacija u centru grada, Boriku i na Bulevaru, a razmatra se mogućnost da tako nešto bude urađeno u još dvije ulice kod Venecija mosta, saopšteno je iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Načelnik tog odjeljenja Slaviša Sandić objasnio je da će u mjesnoj zajednici Bulevar ovom novinom u potpunosti biti uvedena naplata parkiranja u ulici Vojvode Momčila.

– U jednom dijelu te ulice naplata je bila već uvedena, osim na lokacijama koje se nalaze neposredno uz stambene objekte pod brojevima 7, 9, 11 i 13. Da bi izbjegli plaćanje parkinga, vozači su automobile ostavljali ispred tih zgrada čime su stvarali gužve i blokirali ulaz u njih – rekao je Sandić i dodao da bi naplatom parkiranja te lokacije trebalo da budu rasterećene.

Kazao je da se slični scenario ponavlja i u Boriku, na Bulevaru vojvode Živojina Mišića ispred vrtića kod OŠ “Branko Ćopić”, te da će zbog toga i tu biti uvedena naplata parkiranja.

– Radi se o uzdužnom parkiralištu ispred vrtića i trenutno su ova parking mjesta zauzeta u većem dijelu dana. Zbog toga svakodnevno roditelji ostavljaju svoja vozila na kolovozu po nekoliko minuta dok djecu ne odvedu u vrtić. Time utiču na nesmetano i bezbjedno odvijanje saobraćaja – kazao je Sandić i naveo da je planirano da navedena parkirališta budu u prvoj zoni parkiranja.

Dodao je da će naplata biti uvedena i u ulici Dositeja Obradovića u centru grada.

– Ta ulica se nalazi na ivici zone u kojoj se trenutno naplaćuje parkiranje i veliki je pritisak vozača koji tu ostavljaju vozila po cijeli dan jer ne žele da plate parking – rekao je Sandić i dodao da bi ova parking mjesta trebalo da pripadaju drugoj zoni.

Napomenuo je da ovo odjeljenje sprovodi analizu koja će pokazati da li bi pozitivne efekte dalo uvođenje naplate parkiranja na desnoj strani ulice Gavre Vučkovića, prije Venecija mosta gledano ka Starčevici.

– Ista analiza se radi na lijevoj strani ulice Majke Jugovića nakon tog mosta – rekao je Sandić.

Građani smatraju da je dosadašnja praksa uvođenja naplate na kritičnim parkiralištima umanjila gužve na tim lokacijama, ali da to ne rješava problem hroničnog nedostatka parkinga u gradskim dijelovima Banjaluke.

– Prostora za nove parkinge je sve manje, a vozila u gradu je svakim danom sve više. Možda bi gradske vlasti trebalo da razmišljaju o gradnji parking garaža kako bi taj problem bio trajnije riješen – kazala je Biljana Preselj.

Kontrolisano korišćenje

Parking sistem u gradu čini 67 parkirališta i dvije garaže, kapaciteta oko 5.000 parking mjesta koja su pod naplatom.

– Osnovna uloga uvođenja naplate parkiranja je kontrolisano korišćenje prostora, odnosno da, s jedne strane, omogućimo što većem broju korisnika da parkiraju vozilo i efikasno obave ono zbog čega su došli. S druge strane, to je sprovođenje regulativnih mjera u stambenim zonama u kojima je prisutan problem parkiranja onih koji u blizini tih lokacija imaju radno mjesto – kazao je Sandić.

(Glas Srpske)