PLAN: Do kraja godine u dvorani “Borik” muzej banjalučkog sporta

Banjaluka bi do kraj godine trebalo da dobije muzej sporta u kojem će na jednom mjestu biti izloženi rezultati i dostignuća sportista i klubova iz grada na Vrbasu.

Uspjesi klubova i pojedinačnih sportista bi trebali biti izloženi u posebnom prostoru u sklopu dvorane „Borik“, koji se prilagođava posebno za tu namjenu, potvrdio je direktor Sportskog centra „Borik“ Nenad Talić.

– Banjaluka ima sportske rezultate i njeni sportisti imaju čime da se ponose. Međutim, do sada nismo imali priliku da na jednom mjestu vidimo sve te uspjehe, pehare, medelje. dresove… To planiramo promijeniti. Isto tako, dok se eventualno u budućnosti ne nađe neki adekvatniji prostor mislim da u dvorani „Borik“ trebamo imati mjesto na kojem će ti uspjesi biti vidljivi – naveo je Talić.

Kaže da je pojava virusa korona malo poremetila realizaciju ovog projekta, ali da ne planiraju odustati. Muzej u dvorani „Borik“ bi trebalo da zauzima prostor od oko 60 metara kvadratnih, koji će se prilagoditi za izložbene potrebe, a imaće i poseban ulaz.

– Već smo pokrenuli određene radove iz svojih sredstva, uz angažman naših majstora, koji su zaduženi da prilagode prostor. Teško je reći kada će to biti gotovo, jer uporedo radimo na poboljšavanju uslova u ugostiteljstvu, a tu je i održavanje drugih dvorana, koje su u našoj nadležnosti. Ipak, nadam da ćemo u toku ove godine uspjeti sve da završimo i da taj prostor otvorimo za posjetioce. Pored toga, u komunikaciji smo s ljudima koji imaju dobre arhive, a koji žele da nam pomognu i ustupe „Boriku“ svoje kolekcije koje se mogu izložiti – naveo je Talić.

Objasnio je da će postavke biti tematski organizovane, te da će se mijenjati svaki mjesec.

– Na taj način ćemo se organizovati iz više razloga. Jedan je taj što imamo jako puno materijala ali nedovoljno prostora. Isto tako, promjenom postavki ćemo uvijek imati drugačiju sliku u muzeju, čime će posjetiocima dolazak uvijek biti interesantan. Imaćemo i mogućnost da se svaki mjesec posveti nekoj drugoj grani sporta, klubu, te svemu onom što je kroz Banjaluku prošlo, od dobrih rezultata i odlikovanja. Cilj je da nam se posjetioci mogu vraćati, pa ćemo se potruditi da svaki mjesec organizujemo nešto drugačije tako da i Banjalučani mogu uživati. To može biti adekvatno mjesto za organizovane posete djece iz vrtića i škola, da dođu i vide kako je sport izgledao u Banjaluci – naveo je Talić.

„Borik“

Kamen temeljac za izgradnju dvorane „Borik“ položen je 24. septembra 1972. godine, a objekat je predat sportistima na upotrebu 20. aprila 1974. godine.

Kapacitet dvorane je oko 4.000 mjesta. Pored sportskih takmičenja i treninga za razne sportske klubove, u njoj se održavaju i muzički koncerti, sajmovi i druge kulturne manifestacije.

(Srpskainfo)

VODEĆE SRPSKE MANIFESTACIJE: Izvjesno je da se festivali neće desiti u avgustu u najavljenom formatu

Vodeće srpske manifestacije među kojima su EXIT, Beerfest, Nishville, Lovefest i druge, obratili su se javnosti u novom, zajedničkom pismu, u kojem poručuju da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije izvesno da se domaći festivali neće desiti u avgustu u planiranom formatu: “Podsećamo javnost da su srpske manifestacije zakazane za avgust ove godine na preporuku nadležnih

DEMANTI: “Milenko Đaković ostaje privržen politici DNS-a”

Povodom teksta objavljenog na portalu banjaluka.net pod naslovom “Nezvanično: Milenko Đaković možda ide u Demos?”, a prenesenog na portalu prijedor24h.net, Informativna služba Gradskog odbora DNS-a u Prijedoru i Milenko Đaković oglasili su se demantijem. Njihovo reagovanje prenosimo u cijelosti: “Gradonačelnik Prijedora i predsjednik Regionalnog odbora DNS-a Prijedor Milenko Đaković i u budućnosti ostaje privržen politici

TALIĆ NA POPULARNOM KUPALIŠTU: Uskoro sanacija “Zlajine plaže”

Popularno banjalučko kupalište „Zlajina plaža“ uskoro bi trebala biti sanirano. Nastavak je to inicijative koju je pokrenuo prošle godine predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić zajedno sa mještanima MZ Kočićev vijenac. On je danas obišao popularno banjalučko kupalište sa načelnikom Odjeljenja za komunalne poslove grada Banja Luka, Petrom Bilčarem kako bi se dogovorila dalja

NA RESPIRATORIMA 93 PACIJENTA Još šest osoba preminulo od korone u Srbiji

U  Srbiji je do 15 časova 6. jula 2020. godine registrovano još 289 novooboljelih od korona virusa, a šest ljudi je preminulo. Registrovano je ukupno 16.420 potvrđenih slučajeva COVID 19. Testirani su uzorci 7.872 osobe objavljeno je na sajtu Covid19.rs. Ukupan broj preminulih od početka epidemije popeo se na 317, prenosi Telegraf. (A.M/banjaluka.net)