Politika 13.01.2019.

Plan NATO uveo u blokadu zajedničke institucije BiH

ČITANJE: 3 minute

Sve izvjesnija je blokada na nivou zajedničkih institucija BiH, a cijeli zastoj, čini se, izazvalo je neusvajanje nacionalnog godišnjeg plana za NATO i zbog toga je sve izvjesnije da će se tehnički mandat trenutnog sastava Vijeća ministara BiH odužiti, jer Predsjedništvo BiH još nije uputilo prijedlog za predsjedavajućeg.

SNSD tvrdi da SDA i “bh. blok” namjerno blokiraju imenovanje mandatara, a iz SDA poručuju da se prvo treba rješiti raspodjela ministarstava u Vijeću ministara, te da je usvajanje nacionalnog godišnjeg plana za NATO obaveza trenutnog saziva Vijeća ministara. S ovim stavom se ne slažu ministri iz Saveza za promjene, jer oni smatraju da je to posao novog saziva Vijeća ministara.

Klub poslanika SNSD-a će u utorak uputiti zahtjev Kolegiju Predstavničkog doma BiH da se otkaže sjednica najavljena za 17. januar, s obzirom na to da neće biti izbora mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Sve ovo se dešava zbog izjave Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, koji je opet tokom vikenda ponovio da nema novog saziva Vijeća ministara BiH dok ne bude usvojen godišnji plan za NATO.

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, rekao je danas za “Nezavisne” da je vidljivo da se želi usloviti konstituisanje Vijeća ministara. Tvrdi da to kontinuirano čine i Šefik Džaferović i Željko Komšić, te da u novim zahtjevima, odnosno ucjenama prednjače “bh. blok” i SDA. Ističe da, dok god su kadrovi Saveza za promjene u Vijeću ministara, moguće je da SDA i “bh. blok” ucjenjuju i uslovljavaju.

On je još jednom pozvao ministre iz Saveza za promjene da daju ostavke na funkcije u Vijeću ministara BiH, te poručio da ukoliko to ne učine, oni su dio politike uslovljavanja RS.

Dragan Mektić (SDS), ministar bezbjednosti BiH i poslanik u Predstavničkom domu BiH, rekao je da će tražiti na sjednici Vijeća ministara, zakazanoj za 15. januar, da se sa dnevnog reda skine godišnji plan za NATO i da se vrati resornoj komisiji. Poručuje SNSD-u da ministri Saveza za promjene neće podnijeti ostavke.

“To priča Staša Košarac. On ne može ozbiljno da shvati da, ako bismo nas trojica podnijeli ostavke, na naša mjesta bi došla trojica zamjenika iz HDZ BiH, tako da u Savjetu ministara ne bi bilo nijednog Srbina”, tvrdi Mektić.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, ponovio je još jednom juče da pitanje godišnjeg plana za NATO treba da rješava novi saziv Vijeća ministara BiH.

Halid Genjac, generalni sekretar SDA i poslanik u Predstavničkom domu BiH, smatra da ne bi bilo dobro da se odgađa sjednica Predstavničkog doma BiH, jer ovaj dom nije još u cijelosti konstituisan, jer treba konstituisati komisije.

Reagujući na optužbe da SDA blokira izbor mandatara zbog godišnjeg plana za NATO, Genjac kaže da se može postaviti pitanje ko blokira i koje je blokiranje uzrokovalo drugo.

Saša Magazinović (SDP BiH), poslanik u Predstavničkom domu BiH, ističe da je sjednica zakazana za 17 januar, te da on nema nikakvih informacija o otkazivanju.

Smatra da zbog odbijanja da se usvoji nacionalni godišnji plan kojim bi se aktivirao MAP Vijeće ministara u sadašnjem sastavu sebi produžava rok trajanja.

Iz HDZ BiH juče niko nije bio raspoložen za komentare, ali je za danas najavljena sjednica Predsjedništva ove stranke u Mostaru.

(Nezavisne)