PLAN: U blizini Banjaluke niče filmski grad

Domaća javnost upoznata je sa informacijom da se u Velikom Blaškom, nadomak Banjaluke, snima serija “Hotel Balkan”, čije će emitovanje početi na jesen, a iz “Bosonoga produkcije”, koja radi na pripremi serijala, poručuju kako ovdje neće stati, jer je u planu snimanje druge sezone ove serije, ali i proširenje studijskih kapaciteta gradnjom novog studija i stvaranjem pravog filmskog grada.

Ova produkcijska kuća zasigurno potvrđuje činjenicu da je filmski sektor drugi po veličini kreativni poslodavac, odmah iz ICT-ja, i u kojem se trenutno samo u susjednoj Srbiji radi na više od 20 projekata, pišu Nezavisne.

“Fabrika filma, nakon nekoliko mjeseci pauze, ponovo radi punom parom. Uz poštovanje svih zdravstvenih mjera, radnici jedne od najbrže rastućih industrija vratili su se na filmske setove. Iako je ovaj sektor mnogo razvijeniji u zemljama regije, brojni projekti realizovani tokom prethodnih godina pozicionirali su Banjaluku kao novu filmsku destinaciju”, rekla je Brankica Janković, direktorka “Bosonoga produkcije”.

Značajan doprinos, dodaje ona, takvom statusu dala je domaća “Bosonoga produkcija”, čija su ostvarenja kroz proteklih deset godina pridobila veliku pažnju regionalne i svjetske publike. Produkcijska kuća, inače poznata po seriji i filmu “Meso”, kao i seriji “Kosti”, koja će premijeru doživjeti na jesen, filmsku i TV produkciju podigla je na novi nivo gradnjom savremenog filmskog studija.

Od prvih nacrta do funkcionalnog prostora, smještenog u Velikom Blaškom, nadomak Banjaluke, trebalo je nešto više od dva mjeseca. Upravo u ovom studiju se, u produkciji Telekoma Srbija, trenutno snima prva sezona telenovele “Hotel Balkan”.

“Gradnja filmskog studija za nas je bila veliki i važan korak, ali ključan kako bismo našu produkcijsku kuću i ovu industriju u Banjaluci i Republici Srpskoj pozicionirali rame uz rame s onima u regionu. Bio je to i logičan razvoj produkcije koja je kroz 11 godina postojanja nerijetko osvajala značajna priznanja i postavljala nove standarde”, ističe Jankovićeva.

Gotovo 100 domaćih filmskih profesionalaca angažovano je na projektu “Hotel Balkan”, telenoveli koja će nam prikazati dvije Banjaluke – onu iz tridesetih godina prošlog vijeka i ovu danas.

Prema riječima Jankovićeve, ova serija je, osim pričom, zanimljiva i zbog ponovne “gradnje” nekadašnjeg hotela “Balkan”.

(SB/banjaluka.net)

JOŠ IMA MJESTA: Školarina u prvoj privatnoj osnovnoj školi – 12 rata po 768 KM

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od septembra ove godine sa đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj. Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1.

CIK BIH: Novac za lokalne izbore još nije obezbijeđen, situacija alarmantna

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra. U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku

GENERAL BOŠKO KELEČEVIĆ: Od filma “Koridor 92” očekujem da se čuje riječ borca

Bitka za koridor kroz Posavinu je najveća, najsloženija i najvažnija bitka za postojanje Republike Srpske i da nje nije bilo, teško da bi Srpska opstala, izjavio je Srni penzionisani general Boško Kelečević, tadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. “Živio sam za taj koridor i čini mi se da ću umrijeti sjećajući se

DRAGOCJENA ISKUSTVA: Istaknuti banjalučki sportisti sa ministarkom Sonjom Davidović

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović uvjerena je da će biti značajnije uspostavljena saradnja sa istaknutim sportistima, nosiocima nacionalnih sportskih priznanja od kojih se mogu čuti dragocjena iskustva za unapređenje rada u oblasti sporta. Na prijemu za istaknute sportiste, Davidovićeva je rekla da su to ljudi čija se imena i danas spominju

IZDATA 1.522 TURISTIČKA VAUČERA: Velika zainteresovanost za banjske centre širom Srpske

U Republici Srpskoj su u periodu od 15. juna do 3. jula ove godine izdata 1.522 turistička vaučera za subvencionisanje smještaja u ugostiteljskim objektima, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske. Time je kroz projekat dodjele turističkih vaučera građanima generisano oko 12.000 noćenja u ugostiteljskim objektima za smještaj na području Republike Srpske. Prema

PO NALOGU POLICIJE I INSPEKCIJE Odvoze otpad iz Bosanskog Grahova

Po nalogu policije i inspekcije, dva kamiona opasnog otpada koji je u Bosansko Grahovo dovezen iz Italije, odvezena su iz te opštine, a u roku od najdalje 48 časova biće odvezen još jedan kamion. Milorad Gligić, načelnik opštine Bosansko Grahovo je rekao da je u opštinu dovezeno ukupno tri kamiona. “Po nalogu inspekcije i policije