Politika 18.05.2024.

Plan za uništenje Republike Srpske

ČITANJE: 1 minuta

Hrvatski politikolog Davor Đenero i bošnjački voditelj govorili su o planu za ukidanje Republike Srpske ukoliko se u Generalnoj Skupštini UN izglasa rezolucija o Srebrenici.

Đenero je naveo plan prema kome bi Republika Srpska trebalo da bude decentralizovana, podeljena na kantone i potom pridružena Federaciji BiH.

–  Model federacije bi se preselio na celu BiH. Ovaj napadni centralizovani model u manjem entitetu se mora decentralizovati, podeliti na kantone i udružiti u kantonalnu strukturu Federacije. Takva BiH bi bila funkcionalnija, efikasnija i ne bi stvarala nacionalne napetosti. EU i evroatlantizam mogu biti put za izlazak BiH iz krize. – rekao je Đenero.

Kako je dodao, sada je pravi trenutak da se uz međunarodnu pomoć prijatelja osigura isključivanje svih uticaja na BiH, insinuirajući na Srbiju.

On je naveo da se u BiH može govoriti o još desetak lokalnih genocida koje su počinili Srbi i dodao da događaji iz Hrvatske, u Vukovaru i Škabrnji, takođe imaju elemente ovog krivičnog djela.