Sport 12.07.2016.

Planinari iz Banjaluke, Gradiške i Prijedora u pohodu na „krov“ Evrope

ČITANJE: 1 minuta

Petoro planinara iz Banjaluke, Gradiške i Prijedora otputovalo je na Kavkaz gdje će do 21. jula pokušati da osvoje najviši vrh Evrope, Elbrus, nadmorske visine 5.642 metara.

Jedan od članova ekspedicije “Elbrus 2016” Miroslav Trivić rekao je Srni da je nakon dugogodišnjeg planinarenja i uspješno savladanih zimskih i ljetnih uspona na najviše vrhove Alpa, ovaj projekat novi izazov za planinare iz Srpske.

– Ruta do vrha Evrope od planinara traži veliku psihofizičku kondiciju, jer se radi o veoma dugom i napornom usponu, koji osim velike nadmorske visine prati niska temperatura i do minus 40 stepeni, praćena jakim vjetrovima – rekao je Trivić.

On je istakao da će se zastava Republike Srpske zavijoriti na krovu Evrope, a ovo petoro hrabrih planinara na najbolji način predstaviće Srpsku Evropi.

Osim Trivića, u ekspediciji učestvuju Dijana Vrhovac i Milica Bogdanović iz Planinarsko-alpinističkog kluba “Samit” iz Banjaluke, Igor Milošev iz Planinarsko-sportskog društva “Patrija” iz Gradiške i Draško Zgodić iz Planinarskog društva “Klekovača” iz Prijedora.

Najviši vrhovi

Ekpedicijom će biti ostvareni visinski zahtjevi u okviru priprema za penjanje na preostale najviše vrhove: najviši vrh Antarktika, Vinson, sa 5.140 metara nadmorske visine i najviši svjetski vrh, Mont Everest, sa 8.848 metara nadmorske visine.

Pred polazak na Kavkaz, planinari Trivić i Vrhovac su doputovali sa priprema u Njemačkoj, gdje su feratom ispenjali Alpšpice na 2.628 metara nadmorske visine i Cugšpice na 2.962 metara nadmorske visine.

(SRNA)