Vijesti 30.01.2021.

“PLANINE I BANJE KLJUČNI ADUTI” Gašić: Promocija ljepota Srpske važna koliko i ulaganja

ČITANJE: 2 minute

Republika Srpska ima izvanredne prirodne ljepote i realne predispozicije da se pozicionira na polju turizma koji je usmjeren ka prirodi, a da su uz netaknuti ambijent, domaća hrana i gastronomska ponuda još jedan od naših aduta, zbog kojega se turisti uvijek rado vraćaju.

Rekla je ovo Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Gašićeva je naglasila da je istovremeno promocija turističkih destinacija Srpske veoma značajna za unapređenje ovog sektora, dodavši da su planine i banje ključni aduti.

Ona je za Glas Srpske rekla da Srpska u ruralnom turizmu raspolaže značajnim, a često još neotkrivenim ili malo otkrivenim potencijalima, te najavila da će posebna pažnja biti posvećena razvoju ovog dijela ponude.

Gašićeva kaže da je najveći turistički potencijal u zimskom periodu olimpijska planina Jahorina, ali i Kozara, Trebević i Ravna planina, koje su sve atraktivnije turistima.

– U proteklim godinama na Jahorini su realizovana značajna ulaganja, koja su uz, povoljan geografski položaj i broj snježnih dana, doprinijela tome da ova planina bude rame uz rame sa znatno razvijenijim zimskim centrima i da iz godine u godinu postavlja rekorde u posjećenosti – kaže Gašićeva.

Ona kaže da su značajan potencijal i banjski centri, koji bilježe posjete tokom cijele godine, a ne smiju se zaboraviti ni nacionalni parkovi, koji su posebno zanimljivo ljubiteljima prirode i adrenalinskih sportova, niti zanimljivu ponudu koju nude gradovi Trebilje, Banjaluka i Višegrad sa Andrićgradom.

Gašićeva da je navela da je projekat turističkih vaučera pomogao u očuvanju turizma i promovisanju domaćih destinacija, te da je od 15. juna izdato više od 28.500 vaučera.

Ona je navela da će Ministarstvo nastaviti promovisati domaće destinacije, te da je plan da se ove godine donese zakon o izmjenama zakona o turizmu, kroz koji će se dodatno urediti ova oblast.

– U planu je i donošenje strategije razvoja turizma za naredni sedmogodišnji period. Svi smo usmjereni na to da prevaziđemo posljedice koje je u turizmu i cjelokupnoj privredi izazvala i još izaziva pandemija virusa korona – istakla je Gašićeva.

(Srna, E.M)