Biznis 26.02.2016.

Planiraju reorganizaciju Banke Srpske

ČITANJE: 1 minuta
banka srpske
Agencija za bankarstvo Republike Srpske prihvatila je predloženi plan akcionara Banke Srpske o reorganizaciji banke u drugu finansijsku organizaciju i zatražila terminske rokove za njegovu realizaciju, saopšteno je iz ove banke.

Plan podrazumijeva reorganizaciju banke u drugu finansijsku organizaciju koja će se baviti poslovima platnog prometa, a čije bi poslovanje bilo uređeno usvajanjem leks specijalisa, po hitnom postupku.

Zakonsko uređenje reorganizacije predlaže se radi smanjenja pravnih rizika, obezbjeđivanja istovremenog rješavanja potraživanja svih povjerilaca banke i jednakog tretmana povjerilaca čija su potraživanja u istom isplatnom redu.

Uvažavajući zaključak Vlade Republike Srpske od 22. februara kojim je usvojen Nacrt plana reorganizacije Banke Srpske u privremenoj upravi, privremeni upravnik sačinio je dopunu Izvještaja o finansijskom stanju i perspektivi Banke sa planom mjera i predložio da se ovaj plan akcionara razmotri kao prijedlog sprovođenja postupka reorganizacije poslovanja banke.

O Nacrtu plana reorganizacije Banke konsultovani su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ da bi se od njih pribavile dodatne nezavisne procjene održivosti predloženog modela restrukturiranja, a najavljen je nastavak razgovora o ovom pitanju, navedeno je u saopštenju.

(Agencije)