Sport 20.05.2020.

PLANIRANA ZA KRAJ JULA: Organizatori ne odustaju od trke dajaka na Vrbasu

ČITANJE: 3 minute

Iako se ove godine u Banjaluci neće održati tradicionalna manifestacija „Ljeto na Vrbasu“ jedan događaj koji je njen sastavni dio ne bi trebao izostati, a to je trka dajak čamaca.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije otkazane su sve manifestacije u Banjaluci, a među njim je i „Ljeto na Vrbasu“ koje se održavalo krajem jula i početkom avgusta. U sklopu brojnih događaja bila je i trka ovih čamaca koji su jedan od simbola Banjaluke.

Iz Dajak kluba Banjaluka poručuju da ako ne bude nekih drastičnih promjena u epidemiološkoj situaciji, planiraju da se trka održi zadnjeg vikenda u julu.

– Trka se održavala u sklopu tradicionalne manifestacije „Ljeto na Vrbasu“. Dajak klub Banjaluka je bio zadužen za najveći dio organizacije, a Turistička organizacija grada Banjaluka je jedino nagrade obezbjeđivala. Isto možemo uraditi i ove godine tako da nema razloga da se ne održi. Možemo se odreći novčanih nagrada koje su do sada dodjeljivane, a mi ćemo organizovati i održati trku – rekao je predstavnik Dajak kluba Banjaluka Dragan Babić.

Dodao je da su uputili dopis kabinetu gradonačelnika vezano za ovu manifestaciju i tražili uputstva kako da se ponašaju.

– Još nismo dobili nikakav odgovor, ali uputićemo ponovo još jedan dopis – rekao je on.

Smatra da postoje uslovi da se ova trka održi.

– Kod takmičenja postoji distanca među trkačima jer su sami u čamcu, ali i zbog rastojanja među čamcima tako da nema nikakvog kontakta – objasnio je Babić.

Kada su u pitanju druge aktivnosti koje Dajak klub organizuje Babić kaže da još nije sigurno da li će one biti održane.

– Najvjerovatnije nećemo organizovati školu dajakaštva kako bi se smanjio kontakt trenera sa učenicima. Samo ćemo organizovati treninge za ljude koji znaju voziti čamac i to je izvodljivo, uz raspored korištenja čamaca, minimalni kontakt te dezinfekciju i kontrolu korištenja opreme – naveo je Babić.

Napomenuo je da i u ovom slučaju nama nikakvog kontakta sa drugima jer oni koji treniraju su sami u čamcu.

Dajak čamac je specifičan za Banjaluku i dobio je naziv po obrađenom komadu drveta kojim se gura čamac. Sam dajak je dugačak četiri metra, valjkastog je oblika. Dajak je još od svog postanka imao specifičan izgled i oblik trupa prilagođen brzom Vrbasu.

Pretpostavlja se da je specifičan način vožnje čamca na Vrbasu proistekao zbog konfiguracije korita rijeke, koja je u Banjaluci brza i najvećim djelom plitka sa kamenim i stenovitim dnom. To je uticalo i na konstrukciju čamca, dugog, uskog i plitkog gaza, kako bi u praksi savladali brzake Vrbasa.

Dužine ovog čamca su varirale i kretale su se od šest do devet metara, a širine od 70 centimetara do metra, u zavisnosti od namjene i majstora koji ga je pravio. Tokom vjekova ovaj neobičan čamac je postao simbol grada, ostavivši traga u kulturi Banjalučana.

(Srpskainfo)