PLANIRANA ZA KRAJ JULA: Organizatori ne odustaju od trke dajaka na Vrbasu

Iako se ove godine u Banjaluci neće održati tradicionalna manifestacija „Ljeto na Vrbasu“ jedan događaj koji je njen sastavni dio ne bi trebao izostati, a to je trka dajak čamaca.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije otkazane su sve manifestacije u Banjaluci, a među njim je i „Ljeto na Vrbasu“ koje se održavalo krajem jula i početkom avgusta. U sklopu brojnih događaja bila je i trka ovih čamaca koji su jedan od simbola Banjaluke.

Iz Dajak kluba Banjaluka poručuju da ako ne bude nekih drastičnih promjena u epidemiološkoj situaciji, planiraju da se trka održi zadnjeg vikenda u julu.

– Trka se održavala u sklopu tradicionalne manifestacije „Ljeto na Vrbasu“. Dajak klub Banjaluka je bio zadužen za najveći dio organizacije, a Turistička organizacija grada Banjaluka je jedino nagrade obezbjeđivala. Isto možemo uraditi i ove godine tako da nema razloga da se ne održi. Možemo se odreći novčanih nagrada koje su do sada dodjeljivane, a mi ćemo organizovati i održati trku – rekao je predstavnik Dajak kluba Banjaluka Dragan Babić.

Dodao je da su uputili dopis kabinetu gradonačelnika vezano za ovu manifestaciju i tražili uputstva kako da se ponašaju.

– Još nismo dobili nikakav odgovor, ali uputićemo ponovo još jedan dopis – rekao je on.

Smatra da postoje uslovi da se ova trka održi.

– Kod takmičenja postoji distanca među trkačima jer su sami u čamcu, ali i zbog rastojanja među čamcima tako da nema nikakvog kontakta – objasnio je Babić.

Kada su u pitanju druge aktivnosti koje Dajak klub organizuje Babić kaže da još nije sigurno da li će one biti održane.

– Najvjerovatnije nećemo organizovati školu dajakaštva kako bi se smanjio kontakt trenera sa učenicima. Samo ćemo organizovati treninge za ljude koji znaju voziti čamac i to je izvodljivo, uz raspored korištenja čamaca, minimalni kontakt te dezinfekciju i kontrolu korištenja opreme – naveo je Babić.

Napomenuo je da i u ovom slučaju nama nikakvog kontakta sa drugima jer oni koji treniraju su sami u čamcu.

Dajak čamac je specifičan za Banjaluku i dobio je naziv po obrađenom komadu drveta kojim se gura čamac. Sam dajak je dugačak četiri metra, valjkastog je oblika. Dajak je još od svog postanka imao specifičan izgled i oblik trupa prilagođen brzom Vrbasu.

Pretpostavlja se da je specifičan način vožnje čamca na Vrbasu proistekao zbog konfiguracije korita rijeke, koja je u Banjaluci brza i najvećim djelom plitka sa kamenim i stenovitim dnom. To je uticalo i na konstrukciju čamca, dugog, uskog i plitkog gaza, kako bi u praksi savladali brzake Vrbasa.

Dužine ovog čamca su varirale i kretale su se od šest do devet metara, a širine od 70 centimetara do metra, u zavisnosti od namjene i majstora koji ga je pravio. Tokom vjekova ovaj neobičan čamac je postao simbol grada, ostavivši traga u kulturi Banjalučana.

(Srpskainfo)

UPOZORENJE SZO: Prvi talas još uvijek traje, bolest se tek razvija

Zvaničnik SZO Majk Rajan upozorio je da je u svijetu i dalje u toku prvi talas pandemije korona virusa i u fazi je kada se bolest razvija.  Tako da ne bi trebalo žuriti s popuštanjem restriktivnih mjera. Rajan je u utorak rekao da je broj oboljelih u porastu u Južnoj Americi, Južnoj Aziji i drugim

MITROVIĆ: Epidemija nije usporila izgradnju auto-puta na Koridoru 5C

Epidemija virusa korona nija uticala na dinamiku izgradnje auto-puta na Koridoru 5C, gdje je trenutno u izgradnji 38,5 kilometara puta, izjavio je ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović. – Aktivna su sva gradilišta, a riječ je o dionicama Vranduk-Ponirak, Ponirak-Vraca, Vraca-Donja Gračanica, Klopče-Donja Gračanica, tunel Ivan, Buna-Počitelj i Počitelj-Zvirovići – precizirao je

CVIJANOVIĆ: Iza pokušaja odgađanja lokalnih izbora stoji velika igra i manipulacija

Potpredsjednik SNSD Željka Cvijanović istakla je da iza prolongiranja lokalnih izbora stoji velika igra i da se sve to dešava sinhronizovano, te da postoji opravdan strah da BiH može doći u situaciju da ima “Mostar na cijeloj teritoriji u političkom, odnosno izbornom smislu”. – Možemo doći u situaciju nemogućnosti održavanja izbora. Međutim, ovdje je druga

NOVE CIJENE NA PUMPAMA: Gorivo u BiH skuplje i do 20 feninga

Cijene goriva na pumpama širom BiH posljednjih dvadesetak dana porasle su za 0,15 do 0,20 KM po litru, kazao je za “Nezavisne” Almir Bečarević, stručnjak za energente. “Budući da je porasla cijena nafte na svjetskom tržištu, opravdanja za više cijene ima, ali ne baš u ovakom obimu”, ističe Bečarević. Smatra da se u narednom periodu

Renoviranje prostorija u Zajednici srpskih klubova u Beču

U Austriji postoji veliki broj klubova sa prostora bivše Jugoslavije koji se bave kulturnim i sportskim aktivnostima. Ovi klubovi imaju značajan doprinos očuvanja jezika i identiteta tih ljudi ali su oni i jedan vid povezivanja, kako sa državama svoga porekla, tako i sa institucijama Republike Austrije. Prvi klubovi osnovani su početkom sedamdesetih godina prošlog veka.

POPUŠTANJE MJERA: Kalifornija otvara frizerske salone i brijačnice, sa radom počela i njujorška berza

Kalifornija, najmnogoljudnija američka savezna država, u utorak je poduzela novi korak u smjeru popuštanja pandemijskih mjera i, nakon više od dva mjeseca, dopustila otvaranje brijačnica i frizerskih salona u većini saveznih okruga. Guverner Kalifornije Gavin Newsom u ponedjeljak je ukinuo zabranu održavanja misa i trgovanja u zatvorenim prostorima, ali uz nastavljeno strogo pridržavanje ograničenja u