PLANOVI: Marko Pavić vraća Budimira Balabana u DNS, sprema osvetu SNSD-u

Iako je većina posmatrača političkih kretanja u RS u proteklim mjesecima mogla steći utisak da je Marko Pavić ćutke prešao preko svih tenzija sa partnerima u vladajućoj koaliciji, kako bi bar sačuvao pozicije DNS-a u Vladi RS, iza kulisa, daleko od očiju javnosti, ovaj veteran nagovijestio je kolegama iz najužeg vrha njegove stranke da se pravi okršaj tek sprema, saznaje opcija.net.  

Dobro obaviješteni izvori kažu da je lider Demokratskog narodnog saveza tom prilikom najbližim saradnicima rekao “da SNSD-u nikada neće oprostiti razbijanje DNS-a”, koje je rezultiralo formiranjem DEMOS-a. Dodao je da Milorada Dodika smatra “lično odgovornim” za takav rasplet, te da će “iskoristiti prvu narednu priliku da mu se politički osveti”.

A ta prilika su, dodaju naši izvori – lokalni izbori 2020. godine, smatra Pavić. Do tada je, prema planovima predsjednika DNS-a, neophodno učiniti sve da se stranka konsoliduje na terenu. Pošto Banjaluka ima važnu ulogu u takvim projekcijama, na pomolu je prilično senzacionalan transfer na političkoj sceni najvećeg grada RS.

Naime, u DNS se, nakon dogovora sa Markom Pavićem, uskoro vraća Budimir Balaban, saznaje naš portal. Podsjećamo, Balaban je bio uticajan funkcioner DNS-a i predsjednik Skupštine grada Banjaluka, ali je sredinom jula 2017, nakon dužeg perioda tenzija sa tadašnjim šefom Gradskog odbora DNS-a Nedeljkom Čubrilovićem, isključen iz ove stranke, da bi nedugo poslije toga ostao i bez skupštinske čelne pozicije. Kasnije je osnovao partiju “Sloboda” i na posljednjim opštim izborima nastupio u koaliciji sa NDP-om Dragana Čavića. Međutim, ostao je bez mandata u NSRS.

Balaban se u DNS neće vratiti sam, već će donijeti u “miraz” i tri odbornička mandata za Pavićevu stranku u banjalučkom gradskom parlamentu. Ovakav manevar, opet, neće proći potpuno bezbolno, jer je Ljubo Ninković, bivši SDS-ovac i kasniji DNS-ovac, koji je ostao lojalan Paviću u razlazu sa DEMOS-om, sada spreman da se prestroji i, kako saznajemo, već je jednom nogom u stranci Nedeljka Čubrilovića.

Lajtmotiv svih ovih Pavićevih poteza, u aktuelnom periodu, jeste namjera da zadrži direktorske i načelničke funkcije za kadrove DNS-a, koje su bile ozbiljno ugrožene u prvoj fazi zahlađenja odnosa sa SNSD-om. Ovakav cilj odnosi se na Banjaluku, gdje DNS i dalje kontroliše pojedina javna preduzeća, kao što je DEPOT, ali i na ostatak RS.

Važna dimenzija Pavićevih sadašnjih nastojanja jeste i ambicija da okupi većinu nezadovoljnika iz drugih partija i kadrovski osnaži vlastitu stranku koja je, ipak, personalno uzdrmana nakon odlaska dijela funkcionera i članstva u DEMOS.  Kao bitan korak u tom pravcu, saznaje opcija.net, tretira se dogovor sa dosadašnjim opštinskim odborom PDP-a u Zvorniku da kolektivno pristupi DNS-u.

U ovoj fazi, kažu naši izvori, Pavić će biti isključivo okrenut pokušajima sređivanja unutrašnjeg stanja u DNS-u. S približavanjem lokalnih izbora naredne godine, počeće i komunikacija sa drugim strankama u RS, a njen sadržaj će značajno zavisiti od trenutnih nagovještaja da bi tandem SNSD – SDS mogao preuzeti gradsku vlast u Prijedoru i potisnuti DNS u opoziciju u njihovom glavnom uporištu.

Kakav god da bude rasplet, tvrde naši izvori, Marko Pavić neće odustati od namjere da njegova partija dočeka kraj 2020. potpuno spremna za “osvetu SNSD-u”.

(opcija.net)

Fudbaleri Borca krenuli sa pripremama, čeka se Boateng

Prozivci u Fudbalskom klubu Borac koju je obavio trener Darko Vojvodić prisustvovala su 34 igrača, među kojima su i novajlije iz Voždovca Aleksandar Mirković i Aleksandar Pajčin koji se u banjalučkom prvoligašu nalaze na probi. 

ISKORISTITE NEODOLJIVU M:TEL PONUDU: HBO sadržaji za hladne januarske dane

Najbolji odmor nakon novogodišnjih tulumarenja, upravo je onaj koji ćete provesti u svom domu uz dobre filmove i serije. A za vaše potpuno uživanje ispred TV ekrana pobrinuo se i m:tel sa svojom aktuelnom ponudom za nove i postojeće korisnike TV Paketa – besplatan HBO dodatni paket koji možete da aktivirate do kraja januara i