PLANOVI: Marko Pavić vraća Budimira Balabana u DNS, sprema osvetu SNSD-u

Iako je većina posmatrača političkih kretanja u RS u proteklim mjesecima mogla steći utisak da je Marko Pavić ćutke prešao preko svih tenzija sa partnerima u vladajućoj koaliciji, kako bi bar sačuvao pozicije DNS-a u Vladi RS, iza kulisa, daleko od očiju javnosti, ovaj veteran nagovijestio je kolegama iz najužeg vrha njegove stranke da se pravi okršaj tek sprema, saznaje opcija.net.  

Dobro obaviješteni izvori kažu da je lider Demokratskog narodnog saveza tom prilikom najbližim saradnicima rekao “da SNSD-u nikada neće oprostiti razbijanje DNS-a”, koje je rezultiralo formiranjem DEMOS-a. Dodao je da Milorada Dodika smatra “lično odgovornim” za takav rasplet, te da će “iskoristiti prvu narednu priliku da mu se politički osveti”.

A ta prilika su, dodaju naši izvori – lokalni izbori 2020. godine, smatra Pavić. Do tada je, prema planovima predsjednika DNS-a, neophodno učiniti sve da se stranka konsoliduje na terenu. Pošto Banjaluka ima važnu ulogu u takvim projekcijama, na pomolu je prilično senzacionalan transfer na političkoj sceni najvećeg grada RS.

Naime, u DNS se, nakon dogovora sa Markom Pavićem, uskoro vraća Budimir Balaban, saznaje naš portal. Podsjećamo, Balaban je bio uticajan funkcioner DNS-a i predsjednik Skupštine grada Banjaluka, ali je sredinom jula 2017, nakon dužeg perioda tenzija sa tadašnjim šefom Gradskog odbora DNS-a Nedeljkom Čubrilovićem, isključen iz ove stranke, da bi nedugo poslije toga ostao i bez skupštinske čelne pozicije. Kasnije je osnovao partiju “Sloboda” i na posljednjim opštim izborima nastupio u koaliciji sa NDP-om Dragana Čavića. Međutim, ostao je bez mandata u NSRS.

Balaban se u DNS neće vratiti sam, već će donijeti u “miraz” i tri odbornička mandata za Pavićevu stranku u banjalučkom gradskom parlamentu. Ovakav manevar, opet, neće proći potpuno bezbolno, jer je Ljubo Ninković, bivši SDS-ovac i kasniji DNS-ovac, koji je ostao lojalan Paviću u razlazu sa DEMOS-om, sada spreman da se prestroji i, kako saznajemo, već je jednom nogom u stranci Nedeljka Čubrilovića.

Lajtmotiv svih ovih Pavićevih poteza, u aktuelnom periodu, jeste namjera da zadrži direktorske i načelničke funkcije za kadrove DNS-a, koje su bile ozbiljno ugrožene u prvoj fazi zahlađenja odnosa sa SNSD-om. Ovakav cilj odnosi se na Banjaluku, gdje DNS i dalje kontroliše pojedina javna preduzeća, kao što je DEPOT, ali i na ostatak RS.

Važna dimenzija Pavićevih sadašnjih nastojanja jeste i ambicija da okupi većinu nezadovoljnika iz drugih partija i kadrovski osnaži vlastitu stranku koja je, ipak, personalno uzdrmana nakon odlaska dijela funkcionera i članstva u DEMOS.  Kao bitan korak u tom pravcu, saznaje opcija.net, tretira se dogovor sa dosadašnjim opštinskim odborom PDP-a u Zvorniku da kolektivno pristupi DNS-u.

U ovoj fazi, kažu naši izvori, Pavić će biti isključivo okrenut pokušajima sređivanja unutrašnjeg stanja u DNS-u. S približavanjem lokalnih izbora naredne godine, počeće i komunikacija sa drugim strankama u RS, a njen sadržaj će značajno zavisiti od trenutnih nagovještaja da bi tandem SNSD – SDS mogao preuzeti gradsku vlast u Prijedoru i potisnuti DNS u opoziciju u njihovom glavnom uporištu.

Kakav god da bude rasplet, tvrde naši izvori, Marko Pavić neće odustati od namjere da njegova partija dočeka kraj 2020. potpuno spremna za “osvetu SNSD-u”.

(opcija.net)

MILAKOVIĆ: Ne prelazim u drugu partiju, vjerujem u Milana Radovića

Povodom teksta “Nedeljko Milaković napušta DNS: Razmatra prelazak u Ujedinjenu Srpsku ili Poligraf”, objavljenog juče na našem portalu, g. Milaković se oglasio demantijem. Njegovo reagovanje prenosimo u cijelosti: “Trebate dobro da znate da ja nikada nisam promijenio neku političku partiju. Ja sam neko ko razmišlja svojom glavom, i obično zbog mojih stavova i mojih djela

Jabuke ajdared povučene s tržišta

Jabuke ajdared, proizvođača “Ogi voće” Gradiška, povučene su s tržišta BiH jer su rizične po zdravlje posebno djece zbog povišenog nivoa ostataka pesticida, saopštili su juče iz Agencije za sigurnost hrane BiH. “Utvrđeni nivo ostataka pesticida u proizvodu nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i

CVIJANOVIĆ: Maksimalna podrška Srpske ustanovama kulture

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas u Banjaluci da će sve institucije Srpske rukovodstvima ustanova kulture pružiti maksimalnu podršku, ali i ponuditi konkretna, racionalna i realna rješenja koja će doprinijeti prevazilaženju njihovih problema. Cvijanovićeva je na sastanku sa direktorima republičkih ustanova kulture istakla da institucije od nacionalnog značaja imaju odlične potencijale za razvoj

(FOTO) Konji i magarac izazvali čuđenje na ulicama Banjaluke

Ne tako uobičajenom prizoru svjedočili su danas stanovnici grada na Vrbasu. Banjalučkim tranzitom u saobraćaj su se uključila i konjska kola. I dok su „drveno vozilo“ vukli konji, detalj iza mnoge je dodatno šokirao. Konj i magarac vezani za kola dodatan su teret životinjama sprijeda. Putnici – par starijih ljudi i djece, nisu se puno

Benedi Đukanović saslušan u Tužilaštvu, negirao povezanost sa ubistvom Slaviše Krunića

Benedi Đukanović danas je u Republičkom tužilaštvu negirao da je povezan sa ubistvom vlasnika “Sektora sekjuriti” Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića, potvrdila je za Srpskainfo Dragica Tojagić, portparol ovog tužilaštva. Ona je dodala da je on zatim upućen nazad u KPZ Banjaluka, a da se istraga u ovom slučaju nastavlja. Đukanović je danas

Modna agencija “Cyrus Models” pokreće školu za modele u Banjaluci, start od 7. jula

“Cyrus Models”, modna matična agencija sa sjedištem u Beču, osnovana 2014. godine sa uspješnim radnim iskustvom na međunarodnom tržištu, pokreće po prvi put školu za modele u Bosni i Hercegovini, i to u Banjaluci, od 7. jula. Škola traži nova lica i ambiciozne mlade ljude koji žele da započnu međunarodnu karijeru profesionalnog modela. Tokom ovog