Vijesti 11.05.2016.

Planske projekcije iz 1975. ne prate razvoj grada: Radi se po isteklom Urbanističkom planu

ČITANJE: 2 minute
banjaluka
Izrada novog urbanističkog plana grada još je u zastoju zbog žalbenog postupka i spora u vezi s izborom najpovoljnijeg ponuđača za izradu plana, a rok od dvije godine i obaveze da se u tom periodu od usvajanja Prostornog plana usvoji i urbanistički je istekao početkom aprila.

Tako se još primjenjuje Urbanistički plan iz 1975. godine, a planski period, kako su potvrdili nadležni, mu je istekao prije 26 godina.

“Bez obzira na to što je planski period istekao 1990. godine, određene planske projekcije i rješenja (od kojih se mnoge prepoznaju i u Prostornom planu) imaju daleko veći kontinuitet od navedenog planskog perioda i značenje za dalji razvoj strateških ciljeva u oblastima infrastrukture, privrede, vodoprivrede i sličnih oblasti”, naveli su u Gradskoj upravi.

Takođe, kažu da su i ove godine planirali određena sredstva za izradu urbanističkog plana, ali ne i koliko tačno.

Iz Inicijative “Naš prostor” kažu da je nepotrebno govoriti o apsurdu da se projektantske kuće koje izrađuju planove pozivaju na planska rješenja iz Urbanističkog plana starog preko 40 godina.

“Prema Zakonu o uređenju prostora i građenju grad Banjaluka je imao obavezu da u roku od dvije godine od usvajanja Prostornog plana usvoji urbanistički plan. Taj rok je istekao 3. aprila, a urbanistički plan nije usvojen jer je u toku upravni spor u vezi s izborom najpovoljnijeg ponuđača za nosioca izrade”, rekla je Jelena Brkić iz “Našeg prostora”.

Potreba za strateškim planskim dokumentom koji bi bio adekvatan potrebama današnjeg razvoja je velika.

“Taj plan koji je usvojen davno i sada važi, a Banjaluka se razvija u skladu s tim planom, koji je u mnogim segmentima prevaziđen. Jedan od osnovnih je saobraćajna koncepcija, koja je definisana u skladu s tadašnjom veličinom grada i sagledavanjem potreba iz davne perspektive”, rekla je Brankica Milojević, profesorka urbanističkog planiranja na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Ona ističe da tim saobraćajnim rješenjem nije definisana ni gradska zaobilaznica, a u međuvremnu urbanizacija je zahvatila i periferiju grada. Tada je planiran autoput Banjaluka – Kupres, a ta trasa puta je već počela s gradnjom.

“Osim saobraćajnog problema, potrebno je redefinisati namjene površina sa stanovišta novih potreba, kapacitete urbane infrastrukture sa stanovišta energetike, hidrotehničke infrastrukture, zaštite sistema zelenila i uređenja tih površina, zaštite javnog prostora, zaštite u uslovima klimatskih promjena”, navela je Milojevićeva.

(Nezavisne)