Vijesti 07.09.2016.

Plašila se ljekara pa joj tumor rastao do 31 kilogram

ČITANJE: 2 minute

Stoja Popović (52), kojoj su banjalučki ljekari nedavno iz abdomena odstranili tumor jajnika težak čak 31 kilogram, stigla je juče kući, u selo Branešci kod Čelinca.

Ekipa “Blica” bila je prva koja je posjetila ovu hrabru ženu u njenom domu, gdje se oporavlja nakon pravog podviga koji su ljekari Univerzitetskog kliničkog centra RS napravili.

– Osjećam se dobro, rane ne bole, ali moram da mirujem i da se čuvam od svih napora – kaže Stoja.

U bolnici je, kaže, dobila svu potrebnu njegu, ali skromno priznaje i da je pred operaciju bila ustrašena. Strah od odlaska kod ljekara bio je, zapravo, i glavni razlog što nekoliko godina nije željela da posluša savjete porodice i komšija da ode na pregled, nakon što je stomak počeo da joj raste.

– Bilo me je strah, ne mogu da kažem zašto, samo se nisam osjećala prijatno kada sam razmišljala o tome – kaže Stoja, još pomalo umorna nakon zahvata koji je prošla.

tumar-vaga-21

S obzirom na to da je operacija bila uspješna i da je prošla uredno, nada se da će već za mjesec do dva dana moći da se vrati svom životu – brizi o životinjama i poljoprivredi. U porodičnoj kući živi sama, dok njen mlađi brat Miladin povremeno boravi tu, kada ne radi na terenu. Porodica priča i da su nekoliko godina nastojali da je nagovore da ode na pregled, ali da je njen strah bio jači.

– Nismo ni željeli da pravimo pritisak na nju. Na kraju se dogodilo da je radeći povrijedila nogu pa je morala da ode u Hitnu pomoć. Međutim, čim su joj vidjeli stomak, ljekari su je uputili u UKC, gdje je ubrzo dogovorena operacija. Hvala bogu, sada je dobro i nadamo će da se ubrzo oporaviti – priča Stojina rodbina.

Stomak je, prisjećaju se, počeo da joj raste prije nekoliko godina, ali je ona najprije mislila da se samo udebljala. I kada je postalo vidljivo da to ne može biti samo kilaža nikada se nije žalila na tegobe i bolove i nastavljala je da živi i radi kao i inače.

– Ponekada bi samo uzela paracetamol ili neki tako lijek za prehladu. Jednostavno je bila navikla da živi s tim. Hvala i ljekarima koji su napravili pravi podvig i pomogli joj – poručuje Stojina rodbina.

Nisu imali sličan slučaj

Banjalučki ljekari koji su operisali veliki tumor jajnika kažu da se u karijeri nisu sreli sa sličnim slučajem.

Operacija je, podsjećamo, trajala čak četiri sata, a u timu koji je uradio zahvat bilo je čak jedanaest ljudi.

(blic.rs)